Hanss Bēte

Vikipēdijas lapa
Hanss Bēte
Hans Bethe
Hanss Bēte
Personīgā informācija
Dzimis 1906. gada 2. jūlijā
Valsts karogs: Vācija Strasbūra, Vācija (tagad Karogs: Francija Francija)
Miris 2005. gada 6. martā (98 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Itaka, Ņujorka, ASV
Zinātniskā darbība
Zinātne Fizika
Darba vietas Kornela Universitāte
Alma mater Minhenes Universitāte
Apbalvojumi Nobela prēmija fizikā (1967)

Hanss Albrehts Bēte (vācu: Hans Albrecht Bethe; dzimis 1906. gada 2. jūlijā, miris 2005. gada 6. martā) bija vācu izcelsmes amerikāņu fiziķis. Sniedzis nozīmīgu ieguldījumu astrofizikā, kvantu elektrodinamikā un cietvielu fizikā. 1967. gadā saņēmis Nobela prēmiju fizikā.

1928. gadā absolvējis Minhenes Universitāti.[1] 1935. gadā pārcēlās uz dzīvi ASV. 1937. gadā kļuva par Kornela Universitātes profesoru.[1] Otrā pasaules kara laikā piedalījies atombumbas radīšanā. Pēc kara piedalījies ūdeņraža bumbas izstrādē, lai gan sākotnēji projektam pievienojies, cerot, ka varēs pierādīt to, ka nav iespējams tādu izveidot. Vēlāk iestājies pret kodolizmēģinājumiem un kodolieroču sacensību. Nepārtrauca zinātnisko izpētes darbu, darbus publicējis arī 20. gadsimta 90. gados. Viens no retajiem zinātniekiem, kas vismaz vienu nozīmīgu darbu publicējis katrā zinātnieka karjeras desmitgadē, kas Bētes gadījumā ilga gandrīz 70 gadus.

Karjeras laikā saņēmis vairākus apbalvojumus. Viņa vārdā ir arī nosaukta Amerikas Fizikas biedrības balva, kas tiek pasniegta kopš 1998. gada.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apbalvojumi
Priekštecis:
Alfrēds Kastlers
Nobela prēmija fizikā
1967
Pēctecis:
Luiss Alvaress