2010. gada Pasaules čempionāts hokejā

Vērtīgs raksts
Vikipēdijas lapa
2010. gada Pasaules čempionāts hokejā
2010 IIHF World Championship (angliski)
2010 IIHF Weltmeisterschaft (vāciski)
2010. gada Pasaules čempionāts hokejā
2010. gada Pasaules hokeja čempionāta logo
Turnīra informācija
Rīkotājvalsts Karogs: Vācija Vācija
Norises laiks 7. maijs—23. maijs
Komandas 16
Arēnas(3 pilsētās)
Vietu sadalījums
Čempioni  Flag of Čehija Čehija (6. tituls)
2. vieta  Flag of Krievija Krievija
3. vieta  Flag of Zviedrija Zviedrija
4. vieta Flag of Vācija Vācija
Turnīra statistika
Spēles 56
Gūtie vārti 277 (4.95 vidēji spēlē)
Skatītāji 548 788 (9 800 vidēji spēlē)
Rezultatīvākais Valsts karogs: Krievija Iļja Kovaļčuks (12 punkti)
Vērtīgākais Valsts karogs: Vācija Deniss Endrass

2009
2011

2010. gada Pasaules čempionāts hokejā norisinājās Vācijā no 7. līdz 23. maijam. Šis bija 74. Pasaules čempionāts. Turnīra spēles notika Lanxess Arena Ķelnē un SAP Arena Manheimā, bet turnīra atklāšanas spēle tika aizvadīta Veltins-Arena Gelzenkirhenē. Vācija čempionātu rīkoja jau astoto reizi.

Čempionātā uzvarēja Čehijas hokeja izlase, kura ar rezultātu 2:1 finālā pieveica Krievijas valstsvienību.[1] Savukārt bronzas medaļas izcīnīja Zviedrijas hokejisti, kuri ar rezultātu 3:1 pārspēja Vācijas izlasi.[2]

Šis čempionāts iegāja vēsturē kā skatītākais hokeja čempionāts, vidēji visā pasaulē to skatījās vairāk nekā 650 miljoni cilvēku. Tas tika translēts vairāk nekā 100 valstīs.[3]

Vācijas izlasei šis bija veiksmīgs čempionāts, tā pirmo reizi pēc jaunā 16 komandu modeļa ieviešanas iekļuva pusfinālā. Arī pirmo reizi kā turnīra vērtīgākais spēlētājs tika atzīts tieši Vācijas hokejists — vārtsargs Deniss Endrass.[4][5] Šis bija arī otrs apmeklētākais čempionāts vēsturē: turnīru apmeklēja kopā 548 788 cilvēki (visapmeklētākais bija 2004. gada čempionāts Čehijā — 552 097 cilvēki). Čempionāta atklāšanas spēlē tika uzstādīts jauns rekords hokeja spēles apmeklētības ziņā: tagad tas ir 77 803 cilvēki.

Čempionāta kopvērtējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Slovākija sacenšas ar Baltkrieviju A grupā.

Pirmā kārta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A grupā visspēcīgākā bija Krievijas izlase, tā uzvarēja visās trijās spēlēs un izcīnīja 9 punktus. Slovākijas izlase ieguva 6 punktus un ierindojās otrajā vietā, bet Baltkrievijas izlase ieguva tikai 3 punktus un ierindojās trešajā vietā, visas trīs komandas kvalificējās nākamajai kārtai. Kazahstānas izlase kopš 2006. gada Pasaules hokeja čempionāta, kas notika Rīgā, nebija spēlējusi augstākajā divīzijā. Šogad Kazahstāna spēlēja Augstākajā divīzijā, bet zaudēja visās trijās spēlēs un nokļuva turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā. Kazahstānas izlase bija vienīgā, kas A grupā neguva nevienu punktu. Kazahstāna zaudēja Baltkrievijai ar rezultātu 5:2, kaut gan spēles sākumā Kazahstānas hokejisti bija vadībā ar 2:0. Pēc tam Kazahstāna zaudēja arī Krievijai ar rezultātu 4:1, šajā spēlē Krievijas hokejisti guva visvairāk vārtu A grupā, pēdējā spēlē Kazahstāna piedzīvoja zaudējumu ar 1:5 Slovākijai, tā bija Slovākijas rezultatīvākā spēle.

B grupā Šveices izlase pārliecinoši uzvarēja visās trijās spēlēs, aiz sevis atstājot 2009. gada vicečempionus Kanādas izlasi. Šveices izlase pārliecinoši uzvarēja Kanādas izlasi ar rezultātu 4:1. Šveice pirmo reizi turnīra vēsturē bija uzvarējusi Kanādu.[6] Šveices izlase grupā ierindojās pirmajā vietā ar 9 punktiem, Kanādas hokejisti palika otrajā vietā ar 6 punktiem, bet Latvijas hokejisti palika trešajā vietā tikai ar trīs punktiem. Latvijas izlase sīvā cīņā, ar rezultātu 5:2, pieveica Itālijas valstsvienību. Iepriekš Latvijas izlase ar rezultātu 1:3 zaudēja Šveices valstsvienībai, kā arī ar 1:6 zaudēja Kanādas hokejistiem. Itālijas izlase B grupā palika ceturtajā vietā, negūstot nevienu punktu, un bija spiesta spēlēt turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā. Pirms tam tā jau 2008. gada čempionātā pameta Augstāko divīziju, šogad Itālijas izlase bija spējusi atgriezties tajā. Itālija ar rezultātu 1:5 zaudēja Kanādai un ar 0:3 zaudēja arī Šveicei.

C grupā situācija bija daudz savādāka, trīs komandām bija 2 uzvaras un 1 zaudējums, respektīvi, šīm komandām katrai bija pa 6 punktiem. Šajā grupā pārsteidzoši bija tas, ka Norvēģijas hokejisti ar rezultātu 3:2 uzvarēja Čehijas izlasi. Iepriekšējā spēlē Čehijas hokejisti ar 6:2 sagrāva Francijas izlasi. Lai arī čehi zaudēja norvēģiem, čehi tomēr spēja sarūpēt vēl vienu sensāciju, proti, Čehijas hokejisti ar rezultātu 2:1 uzvarēja Zviedrijas hokejistus. Zviedrijas, Čehijas un Norvēģijas izlases kvalificējās nākamajai kārtai, tikmēr Francijas hokejisti, kuri nebija uzvarējuši nevienā spēlē, nokļuva turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā. Francija C grupā palika pēdējā vietā, tai nebija neviens punkts, trešajā vietā palika Norvēģija, otrā — Čehija un pirmajā — Zviedrija. Francijas izlase samērā labi nospēlēja pret Zviedrijas hokejistiem, francūži zaudēja ar rezultātu 2:3 zviedriem. Savukārt Norvēģija uzvarēja Franciju ar rezultātu 5:1.

D grupā Pasaules čempionāta atklāšanas spēlē Vācijas izlase ar rezultātu 2:1 papildlaikā uzvarēja ASV izlasi. Šo spēli klātienē vēroja 77 803 skatītāji, kas ir jauns hokeja spēļu apmeklētības rekords. Šī arī bija vienīgā spēlē, kura notika Veltins-Arena Gelzenkirhenē.[7] Vēl lielāks pārsteigums šajā grupā bija Dānijas hokejistu uzvara pār Somijas izlasi pamatlaikā ar rezultātu 4:1. Dānija turpināja uzvarēt un papildlaikā ar rezultātu 2:1 pārspēja ASV izlasi. Dānijas hokejisti zaudēja tikai mājiniekiem — Vācijas izlasei ar rezultātu 1:3. Vācijas izlase grupā palika otrajā vietā ar 5 punktiem, bet Dānijas komanda — arī ar 5 punktiem trešajā vietā. Somijas — ASV izlašu spēle bija izšķirošā, kura no šīm komandām kvalificēsies nākamajai kārtai. Spēles zaudētājs piedalīsies turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā. Sīvā cīņā Somijas hokejisti ar rezultātu 3:2 uzvarēja ASV izlasi, Somija iekļuva nākamajā kārtā un D grupā ierindojās pirmajā vietā ar 6 punktiem. Tikmēr ASV izlase nokļuva turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā, pēdējo reizi ASV turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā spēlēja 2003. gadā.[8] ASV komanda D grupā palika pēdējie ar 2 punktiem. Arī Vācija spēlē pret Somiju zaudēja tikai ar rezultātu 0:1.

Otrā kārta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baltkrievija ar rezultātu 2:1 papildlaikā uzvarēja Vāciju.

E grupas pirmajā spēlē Dānijas hokejisti turpināja pārsteigt ar savu labo sniegumu, ar rezultātu 6:0 uzvarot Slovākijas valstsvienību, visi vārti tika gūti pirmajā periodā.[9] Somijas hokejisti ar rezultātu 2:0 uzvarēja Baltkrievijas izlasi. Savukārt Krievijas izlase sīvā cīņā pieveica Vācijas hokejistus (rezultāts 3:2), uzvaras vārtus spēlē guva Aleksandrs Ovečkins. Pēc tam Krievija uzvarēja arī Dāniju ar rezultātu 6:1 un Somiju ar rezultātu 5:0. Krievijas hokejisti E grupā ierindojās pirmajā vietā ar 15 punktiem un iekļuva izslēgšanas kārtā. Krievija bija vienīgā komanda, kura vēl nebija zaudējusi nevienu spēli. Savukārt Baltkrievijas hokejisti papildlaika beigās ar rezultātu 2:1 pieveica Vācijas izlasi, tāpat Baltkrievijas hokejisti ar rezultātu 2:1 pārspēja Dānijas hokejistus. Bet tas bija nepietiekami, lai iekļūtu nākamajā kārtā, rezultātā Baltkrievija palika 5 vietā E grupā ar 5 punktiem. Mājinieki Vācijas izlase ar rezultātu 2:1 uzvarēja Slovākijas izlasi un iekļuva ceturtdaļfinālā, grupā Vācija ierindojās 3. vietā ar 7 punktiem. Vācu līdzjutēji un Vācijas izlases galvenais treneris Ūve Krups bija pārsteigti par savas komandas labo sniegumu.[10] Somija ar 9 punktiem ierindojās otrajā vietā grupā, bet Dānija ar 6 punktiem — ceturtajā. Dānija pirmo reizi turnīra vēsturē iekļuva ceturtdaļfinālā. Slovākija trešo gadu pēc kārtas nekvalificējās ceturtdaļfinālam, E grupā Slovākija ar 3 punktiem palika pēdējā 6. vietā.[11]

F grupas pirmajā spēlē sagrāvi piedzīvoja Norvēģijas izlase, kas ar 1:12 zaudēja Kanādas izlasei.[12] Tad Zviedrijas hokejisti ar 3:2 uzvarēja Latvijas valstsvienību, Šveices hokejisti turpināja iesākto un ar rezultātu 3:2 uzvarēja Čehijas izlasi.[13] Latvija ar 5:0 uzvarēja Norvēģiju, visi vārti tika gūti 3. periodā. Pēdējā spēlē Latvija ar 1:3 zaudēja Čehijas izlasei un neiekļuva ceturtdaļfinālā. Sensācijas vēl sekoja: Zviedrija ar rezultātu 3:1 uzvarēja Kanādas hokejistus, zviedru vārtsargs Jūnass Gustavsons ļoti labi nospēlēja šajā spēlē.[14] Bet Norvēģija ar 3:2 uzvarēja Šveici, bet ar to bija par maz, lai tiktu ceturtdaļfinālā, F grupā Norvēģijas hokejisti palika piektie ar 6 punktiem. Kanādas hokejisti arī zaudēja ar rezultātu 2:3 Čehijas izlasei.[15] Čehijas hokejisti F grupā ierindojās trešajā vietā ar 9 punktiem, bet Kanādas izlase ierindojās tikai ceturtajā vietā ar 6 punktiem.[15] Pēdējā F grupas spēlē Zviedrija ar rezultātu 5:0 uzvarēja Šveici.[15] Zviedrija grupā ierindojās pirmajā vietā ar 12 punktiem, bet Šveice palika otrajā vietā ar 9 punktiem. Savukārt Latvijas izlase ar trīs punktiem grupā palika pēdējā vietā.

Turnīrs par palikšanu Augstākajā divīzijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Francija zaudēja ASV ar rezultātu 4:0

Turnīrā par palikšanu Augstākajā divīzijā jeb G grupā visas četras komandas — ASV, Francija, Itālija un Kazahstāna — aizvadīja savstarpējās spēles. Šīs komandas pirmajā kārtā savā grupā bija ieguvušas pēdējo vietā. ASV izlase turnīrā par palikšanu nebija spēlējusi kopš 2003. gada.[8] Pirmajā spēlē ASV hokejisti ar 10:0 sagrāva Kazahstānas valstsvienību un Francijas izlase sīvā cīņā ar 2:1 uzvarēja Itālijas izlasi.[16] Nākamajā dienā ASV uzvarēja arī Franciju ar rezultātu 4:0, bet Itālija ar 2:1 uzvarēja Kazahstānas hokejistus, visi vārti tika gūti 3. periodā.[17] Nākamajā spēlē ASV hokejistiem tikai pēcspēles metienos izdevās pārspēt Itālijas izlasi. Šie bija pirmie pēcspēles metieni šajā turnīrā. Francija ar rezultātu 5:3, pieveica Kazahstānu, tādējādi ASV ar Franciju saglabāja vietu Augstākajā divīzijā, bet Kazahstānas un Itālijas izlases tika pazeminātas uz pirmo divīziju.[18]

Izslēgšanas kārta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ceturtdaļfināli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izslēgšanas kārtā iekļuva 8 labākās komandas. Pirmajā ceturtdaļfinālā Somija tikās ar Čehiju. Pēc somu uzbrucēja Petri Kontiolas gūtajiem vārtiem spēles pirmajā minūtē, pārējā spēles laikā vārti nesekoja. Tālāk vārti sekoja tikai 3. perioda sākumā. Tad rezultatīvs bija Čehijas izlases uzbrucējs Jakubs Klepišs, izlīdzinot rezultātu, bet pārējā spēles laikā vārti netika gūti, sekoja papildlaiks, arī tas noslēdzās neizšķirti. Pēcspēles metienos Čehijas izlasei izdevās uzvarēt un iekļūt pusfinālā. Izšķirošo metienu veica Čehijas izlases uzbrucējs Jans Mareks.[19]

Otrajā ceturtdaļfinālā Zviedrija tikās ar Dāniju. Sākotnēji zviedri izvirzījās vadībā ar rezultātu 3:0. Bet otrajā periodā dāņi vienus vārtus tomēr guva, samazinot rezultāta starpību. Šos vārtus guva Dānijas izlases aizsargs Jespers Damgords. 7 minūtes pirms spēles beigām Zviedrijas izlases uzbrucējs Līnuss Ūmarks atjaunoja trīs vārtu pārsvaru. Bet nedaudz vēlāk dāņi vairākumā iesita vārtus, šoreiz rezultatīvs bija uzbrucējs Mortens Madsens. Zviedrija svinēja uzvaru ar 4:2 pār Dāniju, Zviedrija iekļuva pusfinālā. Šoreiz dāņiem neizdevās pārsteigt savus līdzjutējus, bet ceturtdaļfināls arī Dānijas izlasei ir liels sasniegums.[20]

Trešajā ceturtdaļfinālā Krievija spēlēja ar Kanādu. Krievijas izlase vēlējās uzvarēt, tādā veidā remdinot sāpes par zaudējumu 2010. gada ziemas olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā, kad Kanāda ar rezultātu 7:2 pieveica Krieviju. Pirmajā periodā Maksims Afinogenovs bija precīzs un Krievijas izlase izvirzījās vadībā. Otrajā periodā Krievijas izlase guva vēl divus vārtus, bet trešajā periodā arī Kanāda spēja gūt divus vārtus, samazinot rezultāta starpību. Krievijas hokejisti uzvarēja Kanādas izlasi ar rezultātu 5:2.[21] Krievijas rindās īpaši izcēlās uzbrucējs Iļja Kovaļčuks, kurš šajā spēlē vārtus gan neguva, bet atdeva trīs rezultatīvas piespēles.[22]

Pēdējā ceturtdaļfinālā Vācija hokejisti tikās ar Šveices izlasi. Pirmajā periodā vārti netika gūti, savukārt līdz spēles beigām par sitienu pretiniekam ar nūju tika noraidīts Šveices izlases uzbrucējs Martins Pliss, šveiciešiem tas bija liels trieciens. Otrajā periodā Vācijas izlases uzbrucējam Filipam Gogullam vairākumā izdevās gūt vārtus. Vācija izvirzījās vadībā ar rezultātu 1:0. Trešajā periodā vācieši spēlēja teicamu hokeju, viņi ļoti labi aizsargājās, kas neļāva šveiciešiem viegli darboties Vācijas aizsardzības zonā. Arī Vācijas vārtsarga Denisa Endrasa spēle bija teicama. Vācija uzvarēja Šveices izlasi ar rezultātu 1:0. Vācija kvalificējās pusfinālam, pēdējo reizi Vācija pusfinālā bija nokļuvusi 1953. gadā, ko Starptautiskā Hokeja federācija pat nosauca par "Manheimas brīnumu".[23] Spēlei beidzoties neiztika arī bez kautiņa, kurā par aktīvu līdzdalību sodu saņēma Vācijas izlases galvenā trenera asistents Ernsts Hefners un Šveices izlases aizsargs Timo Helblings. Abiem tika piešķirta spēļu diskvalifikācija.[24]

Pusfināli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc vienas dienas pārtraukuma norisinājās pusfināli. Pirmajā pusfinālā Čehija tikās ar Zviedriju. Pirmajā periodā abas komandas guva pa vieniem vārtiem. Otrajā periodā Zviedrijas izlases uzbrucējs Andreass Engkvists guva vārtus izvirzot Zviedriju vadībā, ar rezultātu 2:1. Bet trešā perioda beigās notika negaidītais (līdz spēles beigām bija atlikusi minūte un 15 sekundes) Čehijas izlasei, spēlējot 6 pret 5, izdevās gūt vārtus, izlīdzinot rezultātu. Šos vārtus guva Čehijas izlases uzbrucējs Karels Rahūneks. Spēles papildlaikā abas komandas spēlēja piesardzīgi un vārti netika gūti. Soda metienos arī šoreiz pārāki bija čehi un Čehijas izlase iekļuva finālā. Arī šoreiz Jans Mareks izdarīja izšķirošo metienu. Savukārt Zviedrijai nācās spēlēt mazajā finālā par bronzas medaļām. Zviedrija jau ceturto gadu pēc kārtas cīnās par bronzas medaļām.[25]

Otrajā pusfinālā Vācijas izlase tikās ar Krievijas izlasi. Vācijas izlase pirmajā periodā realizēja skaitlisko vairākumu 5 pret 3. Vārtus guva Marsels Gočs. Pirms tam Krievijas izlases uzbrucējs Nikolajs Kuļomins bija saņēmis noraidījumu līdz spēles beigām par pretinieka grūšanu apmalē. Otrajā periodā Krievijas hokejisti izlīdzināja rezultātu, vārtus guva Jevgeņijs Malkins. Bet sensācija šajā spēle nenotika, jo Pāvels Dacjuks minūti un 50 sekundes pirms spēles beigām guva vārtus. Krievijas hokejisti uzvarēja Vācijas izlasi ar rezultātu 2:1, Krievija iekļuva finālā, bet Vācijai nācās cīnīties par bronzas medaļām. Finālā Krievija spēlēja jau trešo gadu pēc kārtas.[26]

Cīņa par bronzas medaļām[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spēle par bronzas medaļām noritēja starp Zviedriju un Vāciju. Zviedrijas izlases uzbrucējs Magnuss Pējervi-Svensons guva pirmos vārtus, izvirzot Zviedriju vadībā ar rezultātu 1:0. Bet otrajā periodā Vācijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Barta, izgājienā 4 pret 3 guva vārtus, panākot neizšķirtu. Trešajā periodā zviedriem rezultatīvs bija Jonass Andešons, kurš guva divus vārtus. Jāpiebilst, ka otro vārtu guvumā vārti bija tukši, jo Vācija bija noņēmusi vārtsargu cerībā 6 pret 5 panākt neizšķirtu un spēlēt papildlaikā. Zviedrija uzvarēja Vāciju ar rezultātu 3:1 un izcīnīja bronzas medaļas. Zviedrija jau otro gadu pēc kārtas izcīna bronzas medaļas.[27]

Fināls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Čehijas hokeja izlases sagaidīšana Prāgā, pēc tās uzvaras Pasaules čempionātā

Pirmo reizi turnīra vēsturē finālā satikās Krievija ar Čehiju. Iepriekš finālā bija tikušās PSRS un Čehoslovākijas hokeja izlases, tā tas bija neskaitāmas reizes 1960. gados, 1970. gados un 1980. gados. Krievija spēlēja finālā trešo gadu pēc kārtas, bet Čehija kopš 2006. gada čempionāta nebija spēlējusi finālā.[28]

Spēle iesākās ar ātri gūtiem vārtiem, kad bija pagājušas tikai 20 sekundes un Čehija izvirzījās vadībā. Pirmo vārtu autors bija Jakubs Klepišs. Vārti tika gūti pateicoties Krievijas izlases pieļautajām kļūdām aizsardzībā, kas ļāva čehiem izvietoties Krievijas aizsardzības zonā. Pārējā periodā ripu vairāk kontrolēja Krievijas hokejisti. Pirmā perioda beigās Krievijas hokejisti izmantoja skaitlisko vairākumu un guva vārtus, bet šie vārti netika ieskaitīti, jo pirmais periods bija noslēdzies un bija atskanējis signāls, kas vēstīja par perioda beigām.[29]

Otrajā periodā Krievijas izlase atkal aktīvi uzbruka, bet Čehijas izlase samazināja spēles ātrumu. Un Krievijas hokejistiem bija pagrūti pierast pie Čehijas hokejistu spēles stila. Vēlāk divi Krievijas izlases hokejisti, Aleksandrs Ovečkins un Sergejs Fjodorovs, saskrējās, kas ļāva čehiem iziet 3 pret 2 un tika gūti vārti. Ripa trāpīja Tomāšam Rolinekam pa slidu un veiksmīgi ielidoja vārtos. Vārti tika ieskatīti, Čehija izvirzījās vadībā ar rezultātu 2:0.[30]

Trešajā periodā Krievijas hokejisti atkal uzsāka presingu, bet viņiem neizdevās gūt vārtus. Pēc tam Krievijas hokejistu Alekseju Jemeļinu noraidīja līdz spēles beigām par sadursmi ar Jaromīru Jāgru. Jaromīrs Jāgrs spēlē vairs nepiedalījās. Pēc tam abas komandas saņēma pa noraidījumam. 35 sekundes pirms spēles beigām Pāvels Dacjuks, spēlējot 5 pret 3, guva vienus vārtus. Vairāk vārtus šajā pusminūtē neizdevās gūt, lai arī Krievijas izlase pirms tam bija noņēmusi vārtsargu. Čehijas izlase svinēja uzvaru spēlē ar 2:1 un visā čempionātā.[31]

Zelta medaļas hokejistiem pasniedza Starptautiskās Hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels un Čehijas Republikas prezidents Vāclavs Klauss.

Latvijas izlase čempionātā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas izlases kapteinis šajā čempionātā bija Herberts Vasiļjevs, viņa palīgi bija Aleksandrs Ņiživijs un Jānis Sprukts.[32] Latvijas izlases sastāvā bija pieteikti 22 laukuma spēlētāji un 3 vārtsargi, Latvijas izlasi jau ceturto čempionātu pēc kārtas vadīja Oļegs Znaroks. Izlases sastāvā debitēja 7 hokejisti.

Par Latvijas izlases rezultatīvāko spēlētāju kļuva Jānis Sprukts, kurš guva 2 vārtus un iedeva 3 rezultatīvas piespēles, tāpat viņš nopelnīja vislabāko lietderības koeficientu izlasē (+5), par labāko snaiperi kļuva Mārtiņš Karsums (3 vārti), visilgāk tīrā laika uz ledus pavadīja Georgijs Pujacs (124 minūtes 6 spēlēs). Latvijas izlases pamatvārtsargs Edgars Masaļskis kopumā atvairīja 91,43% metienu, vidēji spēlē viņš ielaida 2,76 ripas un aizvadīja vienu sauso spēli.

Latvijas izlase čempionātu sāka 8. maijā SAP Arēnā, Manheimā, ar spēli pret Šveices izlasi. Šo spēli klātienē vēroja 7089 skatītāju. Latvijas izlase čempionātu iesāka ar zaudējumu 1:3.[33] Latvijas izlases labā pirmos vārtus guva Gints Meija. Par spēles labāko Latvijas izlasē tika atzīts Edgars Masaļskis.

Nākamā spēle Latvijas izlasei bija jāaizvada ar titulēto Kanādas izlasi 10. maijā. Šo spēli klātienē vēroja 5501 skatītāju. Latvijas izlase demonstrēja katastrofālu aizsardzību un nedisciplinētu uzvedību, jo uz 6 Latvijas izlases noraidījumiem kanādieši atbildēja ar 4 gūtajiem vārtiem vairākumā. Kopumā Kanādas izlase guva 6 vārtus, tai skaitā Džons Tavaress guva 2, Latvijas izlasei vienīgos vārtus iemeta Georgijs Pujacs.[34] Par spēles labāko Latvijas izlasē tika atzīts Mārtiņš Cipulis.

Izšķirošo grupu turnīra spēli pret Itālijas izlasi Latvijas izlase aizvadīja 12. maijā. Spēli klātienē vēroja 4029 skatītāju. Latvijas izlase jau spēles sākumā izvirzījās vadībā, pirmos vārtus guva Kaspars Daugaviņš. Kad rezultāts bija 3:1 Latvijas labā, tika piešķirts soda metiens uz Itālijas izlases vārtiem, ko nerealizēja jau iepriekš vārtus guvušais Aleksandrs Ņiživijs. Šajā spēlē trīsreiz tika izmantots vairākums (divreiz to izmantoja Latvijas un vienreiz Itālijas izlase), pie kam Mārtiņš Karsums iemeta ripu tukšos vārtos. Spēles beigu rezultāts bija 5:2 Latvijas labā.[35] Latvijas izlase turpināja cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, taču Itālijas izlase sāka spēles par palikšanu augstākajā divīzijā. Par spēles labāko Latvijas izlasē tika atzīts Arvīds Reķis.

Pirmo spēli kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase aizvadīja pret Zviedrijas izlasi 14. maijā. Spēli SAP arēnā vēroja 3078 skatītāju. Jau spēles 31. sekundē vārtus guva zviedri, bet 56. sekundē — Mārtiņš Karsums, kuram tie bija jau 2. vārti čempionātā. Kopumā spēlē tika gūti 6 vārti, spēles beigu rezultāts bija 4:2.[36] Par spēles labāko Latvijas izlasē tika atzīts Mārtiņš Karsums.

Otro spēli kvalifikācijas turnīrā Latvija aizvadīja ar Norvēģijas izlasi 16. maijā. Spēli klātienē vēroja 1925 skatītāju, tādējādi šī bija vismazāk apmeklētā Latvijas izlases spēle. Šajā spēlē pirmajos divos periodos tika nopelnīti vairāki noraidījumi, taču vārti netika gūti. Trešajā periodā Latvijas izlase guva 5 vārtus, bet norvēģi neguva vārtus.[37] Jānis Sprukts, kas pirms tam savus pēdējos vārtus Latvijas labā Pasaules čempionātos guva 2005. gada čempionātā Austrijā, guva 2 vārtus. Taču par labāko Latvijas izlasē tika atzīts aizsargs Georgijs Pujacs.

Savu pēdējo spēli šajā čempionātā Latvija aizvadīja 17. maijā pret Čehijas izlasi. Spēli klātienē vēroja 3354 skatītāju. Spēlē pirmos divus vārtus čehi guva skaitliskajā mazākumā. Abus vārtus guva Tomāšs Rolineks. Taču spēles 52. minūtē savus pirmos un vienīgos vārtus čempionātā guva Sergejs Pečura, nepilnu minūti vēlāk čehi trešo reizi guva vārtus. Spēle beidzās ar rezultātu 1:3 Čehijas labā.[38] Par labāko Latvijas izlasē tika atzīts aizsargs Kristaps Sotnieks. Šis zaudējums neļāva Latvijas izlasei kvalificēties ceturtdaļfinālam un turpināt cīņu par Pasaules čempionāta medaļām.

Rīkotājvalsts noteikšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uz 2010. gada Pasaules čempionāta hokejā rīkošanu pieteicās četras valstis. Tās bija:

Slovākijas un Zviedrijas pieteikumus noraidīja, tos pārcēla uz 2011. gada Pasaules hokeja čempionātu. Vēlāk dažādu gadu čempionātus tika uzticēts rīkot visām četrām valstīm. Slovākija saņēma tiesības rīkot 2011. gada Pasaules čempionātu hokejā, Zviedrija — sākotnēji 2012. gada Pasaules čempionātu hokejā, vēlāk tai tika piedāvāts rīkot 2013. gada čempionātu, bet 2012. gada čempionātu hokejā uzticēja rīkot Somijai. Savukārt Baltkrievija saņēma tiesības rīkot 2014. gada Pasaules čempionātu hokejā.[39]

Čempionāta rīkotāju noteica balsojumā starp Baltkrievijas un Vācijas pieteikumiem, balsošanas rezultātus 2005. gada 15. maijā paziņoja Starptautiskās Hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels. Baltkrievija ieguva 18 balsis, Vācija — 89 balsis.[40]

Balsošanas rezultāti
Valsts Balsis
Karogs: Vācija Vācija 89
Karogs: Baltkrievija Baltkrievija 18
  • Karogs: Slovākija Slovākijas kandidatūru pārcēla uz nākamo gadu, ar tiesībām rīkot 2011. gada Pasaules čempionātu hokejā
  • Karogs: Zviedrija Zviedrijas kandidatūru pārcēla uz nākamo gadu, ar tiesībām rīkot 2011. gada Pasaules čempionātu hokejā

Vācija, arī kā Rietumvācija, jau bija rīkojusi 1930., 1955., 1975., 1983., 1993. un 2001. gada čempionātus. Tāpat Vācija bija rīkojusi 1936. gada olimpisko hokeja turnīru, kas arī tiek uzskatīts par Pasaules čempionātu.

Oficiālā dziesma, moto un īpašie viesi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oficiālās 2010. gada Pasaules hokeja čempionāta dziesmas Stuck on Replay vāks

Oficiālā dziesma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oficiālā 2010. gada Pasaules hokeja čempionāta dziesma ir Scooter "Stuck on Replay". Dziesma ir iekļauta albumā Under The Radar Over The Top un tika izdota 2010. gada 12. martā kā ceturtais albuma singls.[41]

Talismans[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules hokeja čempionāta talismans ir "Dinozaurs Urmels uz ledus" (vācu: Urmel auf dem Eis).[42] Šo tēlu radīja Makss Krūzs un vācu līdzjutējiem tas ir pazīstams no Augsburgas lellēm un no filmas "Urmels no ledus". Tas ir bijis arī Vācijas hokeja izlases talismans. Talismans valkā kreklu, uz kura ir rakstīts spēlētāja numurs 10.[43]

Moto[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oficiālais 2010. gada Pasaules hokeja čempionāta moto tika paziņots 2009. gada 2. septembrī. Tas ir DEUTSCHLAND AUF EIS (tulkojumā: Vācija uz ledus).[44]

Īpašie viesi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules hokeja čempionāta spēles bieži apmeklēja īpašie viesi, tie ir Kanādas hokeja leģenda Veins Greckis, Padomju Savienības hokeja izlases vārtsargs (desmitkārtējs pasaules čempions) Vladislavs Tretjaks, un Vācijas "gadsimta hokejists" Ērihs Kīnakls. Tie visi ir uzņemti Starptautiskās Hokeja federācijas slavas zālē.[45] Viņi kopā ar vēl citiem hokejistiem bija īpašie biedri kampaņā pret dopinga lietošanu.

Arēnas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ķelne Manheima Gelzenkirhene
Lanxess Arena
Ietilpība: 18 500 cilvēki
SAP Arena
Ietilpība: 13 600 cilvēki
Veltins-Arena
Ietilpība: 76 152 cilvēki

Jauna Pasaules rekorda uzstādīšana Gelzenkirhenē[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atklāšanas spēle ASV - Vācija Veltins-Arena Gelzenkirhenē.

74. Pasaules čempionāta atklāšanas spēle notika Veltins-Arena Gelzenkirhenē 7. maijā pulksten 21:15 (pēc Latvijas laika) starp ASV un Vācijas valstsvienībām. Veltins-Arena arēnas ietilpība ir 76 152 cilvēki.[46] Tā ir lielāka nekā iepriekšējais pasaules rekords hokeja spēles apmeklētības ziņā, tas bija 74 554 cilvēki un to uzstādīja Mičiganas Universitāte.[47]

Ginesa rekordu amatvīrs Kristians Toife paziņoja par Ginesa rekorda apstiprinājumu, viņš teica, ka Gelzenkirhene ir pārspējusi iepriekšējo Ginesa rekordu un ir arī pārspējusi prognozēto rekordu par vairāk kā 3000 cilvēkiem. Pamatojoties uz Starptautiskās Hokeja federācijas un Ginesa rekordu sniegtajām ziņām šo spēli apmeklēja 77 803 cilvēki.[48] ASV hokeja izlases hokejisti Eriks Nistroms un Deivids Moss ir vienīgie, kas ir piedalījušies gan šajā, gan iepriekšējā (Mičiganas Universitātes) rekorda uzstādīšanas spēlē.

ASV hokejists Raiens Kārters pēc ASV—Vācijas spēles atzina, ka vācu hokeja fani arēnā bija radījuši lielu troksni, tādēļ ASV hokejistiem savā starpā bija grūti komunicēt un tas noveda pie zaudējuma. Tāpat Kārters atzina, ka Vācijas atbalstītāji bija kā 7 laukuma spēlētājs Vācijai.[49] Vācijai pēc 17 gadu ilga pārtraukuma izdevās uzvarēt ASV hokejistus, pateicoties Fēliksa Šica rezultatīvajam metienam papildlaika sākumā. Iepriekš Vācija uzvarēja ASV 1993. gada Pasaules hokeja čempionātā, kas arī notika Vācijā, Dortmundē, ar rezultātu 6:3.[50]

Atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Vācijas prezidents Horsts Kēlers un citi Vācijas politiķi.[51]

Dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules hokeja čempionātā piedalījās 16 valstis, 13 no Eiropas, 1 no Āzijas un 2 no Ziemeļamerikas.

Eiropa

Āzija
Ziemeļamerika

2010. gada Pasaules hokeja čempionāta dalībnieki.[52]

* = Automātiski kvalificējās pēc 2009. gada Pasaules hokeja čempionāta (1. - 13. vieta)
^ = Kvalificējās uzvarot 2009. gada Pasaules hokeja čempionāta 1. divīzijā
= Kvalificējās kā turnīra rīkotāji[53]

Sadalījums pa grupām[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komandas tika sadalītas pa grupām atbilstoši iegūtajai vietai 2009. gada Pasaules rangā, kurš kļuva zināms pēc 2009. gada Pasaules hokeja čempionāta noslēgšanās.[54] 2010. gada ziemas olimpiskās spēles netika ņemtas vērā. Iekavās norādīta komandas vieta Pasaules rangā pēc 2009. gada Pasaules hokeja čempionāta noslēgšanās.

A grupa B grupa C grupa D grupa

Izlašu sastāvi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katras izlases sastāvā ir vismaz 15 hokejisti (uzbrucēji un aizsargi) un 2 vārtsargi. Bet tomēr pārsvarā tie ir 20 hokejisti un 3 vārtsargi. Visām izlasēm savs sastāvs bija jānosauc līdz pirmajai Starptautiskās Hokeja federācijas sanāksmei 2010. gada 6. maijā.[55]

A grupa B grupa C grupa D grupa

Pirmā kārta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sešpadsmit komandas bija sadalītas četrās grupās. Pēc tam, kad visas grupas komandas aizvadīja savstarpējās spēles, katras grupas trīs labākās komandas kvalificējās nākamajai kārtai, savukārt ceturto vietu ieguvēji cīnījās par palikšanu Elites divīzijā.

A un D grupu spēles tika aizvadītas Ķelnē, izņemot pašu pirmo D grupas spēli, kura tika aizvadīta Gelzenkirhenē, bet B un C grupas spēles tika aizvadītas Manheimā.

     Komanda kvalificējas otrajai kārtai
     Komanda piedalās turnīrā par palikšanu Elites divīzijā

A grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Krievija Krievija 3 3 0 0 0 10 3 +7 9
Flag of Slovākija Slovākija 3 2 0 0 1 10 6 +4 6
Flag of Baltkrievija Baltkrievija 3 1 0 0 2 8 9 −1 3
Flag of Kazahstāna Kazahstāna 3 0 0 0 3 4 14 −10 0
2010. gada 9. maijs
Baltkrievija Flag of Baltkrievija 5—2 Flag of Kazahstāna Kazahstāna Lanxess Arena, Ķelne
Slovākija Flag of Slovākija 1—3 Flag of Krievija Krievija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 11. maijs
Krievija Flag of Krievija 4—1 Flag of Kazahstāna Kazahstāna Lanxess Arena, Ķelne
Baltkrievija Flag of Baltkrievija 2—4 Flag of Slovākija Slovākija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 13. maijs
Krievija Flag of Krievija 3—1 Flag of Baltkrievija Baltkrievija Lanxess Arena, Ķelne
Kazahstāna Flag of Kazahstāna 1—5 Flag of Slovākija Slovākija Lanxess Arena, Ķelne

B grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Šveice Šveice 3 3 0 0 0 10 2 +8 9
Flag of Kanāda Kanāda 3 2 0 0 1 12 6 +6 6
Flag of Latvija Latvija 3 1 0 0 2 7 11 −4 3
Flag of Itālija Itālija 3 0 0 0 3 3 13 −10 0
2010. gada 8. maijs
Kanāda Flag of Kanāda 5—1 Flag of Itālija Itālija SAP Arena, Manheima
Šveice Flag of Šveice 3—1 Flag of Latvija Latvija SAP Arena, Manheima
2010. gada 10. maijs
Šveice Flag of Šveice 3—0 Flag of Itālija Itālija SAP Arena, Manheima
Latvija Flag of Latvija 1—6 Flag of Kanāda Kanāda SAP Arena, Manheima
2010. gada 12. maijs
Itālija Flag of Itālija 2—5 Flag of Latvija Latvija SAP Arena, Manheima
Kanāda Flag of Kanāda 1—4 Flag of Šveice Šveice SAP Arena, Manheima

C grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Zviedrija Zviedrija 3 2 0 0 1 9 6 +3 6
Flag of Čehija Čehija 3 2 0 0 1 10 6 +4 6
Flag of Norvēģija Norvēģija 3 2 0 0 1 10 8 +2 6
Flag of Francija Francija 3 0 0 0 3 5 14 −9 0
2010. gada 9. maijs
Čehija Flag of Čehija 6—2 Flag of Francija Francija SAP Arena, Manheima
Norvēģija Flag of Norvēģija 2—5 Flag of Zviedrija Zviedrija SAP Arena, Manheima
2010. gada 11. maijs
Čehija Flag of Čehija 2—3 Flag of Norvēģija Norvēģija SAP Arena, Manheima
Zviedrija Flag of Zviedrija 3—2 Flag of Francija Francija SAP Arena, Manheima
2010. gada 12. maijs
Francija Flag of Francija 1—5 Flag of Norvēģija Norvēģija SAP Arena, Manheima
Zviedrija Flag of Zviedrija 1—2 Flag of Čehija Čehija SAP Arena, Manheima

D grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Somija Somija 3 2 0 0 1 5 6 −1 6
Flag of Vācija Vācija 3 1 1 0 1 5 3 +2 5
Flag of Dānija Dānija 3 1 1 0 1 7 5 +2 5
Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV 3 0 0 2 1 4 7 −3 2
2010. gada 7. maijs
ASV Flag of Amerikas Savienotās Valstis 1—2 OT Flag of Vācija Vācija Veltins-Arena, Gelzenkirhene
2010. gada 8. maijs
Somija Flag of Somija 1—4 Flag of Dānija Dānija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 10. maijs
ASV Flag of Amerikas Savienotās Valstis 1—2 OT Flag of Dānija Dānija Lanxess Arena, Ķelne
Vācija Flag of Vācija 0—1 Flag of Somija Somija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 12. maijs
Dānija Flag of Dānija 1—3 Flag of Vācija Vācija Lanxess Arena, Ķelne
Somija Flag of Somija 3—2 Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV Lanxess Arena, Ķelne

Otrā kārta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katras pirmās kārtas grupas 3 labākās komandas kvalificējās otrajai kārtai, kur tās tika sadalītas divās grupās: A un D grupu komandas sacentās E grupā, savukārt B un C grupu komandas spēlēja F grupā.

Katra komanda otrajā kārtā aizvadīja trīs spēles, pa vienai spēlei pret katru no trīs komandām, kas otrajai kārtai kvalificējās no pretējās grupas. Kopā tika skaitītas gan šīs trīs spēles, gan arī 2 spēles, kas jau aizvadītas pirmajā kārtā pret komandām, kas arī kvalificējās otrajai kārtai.

Katras grupas 4 labākās komandas kvalificējas izslēgšanas turnīram.

     Komanda kvalificējas izslēgšanas turnīram
     Komanda nekvalificējas izslēgšanas turnīram

E grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Krievija Krievija 5 5 0 0 0 20 5 +15 15
Flag of Somija Somija 5 3 0 0 2 9 11 −2 9
Flag of Vācija Vācija 5 2 0 1 2 8 8 0 7
Flag of Dānija Dānija 5 2 0 0 3 13 12 +1 6
Flag of Baltkrievija Baltkrievija 5 1 1 0 3 7 11 −4 5
Flag of Slovākija Slovākija 5 1 0 0 4 8 18 −10 3
2010. gada 14. maijs
Slovākija Flag of Slovākija 0—6 Flag of Dānija Dānija Lanxess Arena, Ķelne
Somija Flag of Somija 2—0 Flag of Baltkrievija Baltkrievija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 15. maijs
Krievija Flag of Krievija 3—2 Flag of Vācija Vācija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 16. maijs
Dānija Flag of Dānija 1—6 Flag of Krievija Krievija Lanxess Arena, Ķelne
Vācija Flag of Vācija 1—2 OT Flag of Baltkrievija Baltkrievija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 17. maijs
Somija Flag of Somija 5—2 Flag of Slovākija Slovākija Lanxess Arena, Ķelne
Baltkrievija Flag of Baltkrievija 2—1 Flag of Dānija Dānija Lanxess Arena, Ķelne
2010. gada 18. maijs
Slovākija Flag of Slovākija 1—2 Flag of Vācija Vācija Lanxess Arena, Ķelne
Krievija Flag of Krievija 5—0 Flag of Somija Somija Lanxess Arena, Ķelne

F grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Zviedrija Zviedrija 5 4 0 0 1 18 7 +11 12
Flag of Šveice Šveice 5 3 0 0 2 12 12 0 9
Flag of Čehija Čehija 5 3 0 0 2 12 10 +2 9
Flag of Kanāda Kanāda 5 2 0 0 3 22 12 +10 6
Flag of Norvēģija Norvēģija 5 2 0 0 3 9 26 −17 6
Flag of Latvija Latvija 5 1 0 0 4 10 16 −6 3
2010. gada 14. maijs
Kanāda Flag of Kanāda 12—1 Flag of Norvēģija Norvēģija SAP Arena, Manheima
Zviedrija Flag of Zviedrija 4—2 Flag of Latvija Latvija SAP Arena, Manheima
2010. gada 15. maijs
Šveice Flag of Šveice 3—2 Flag of Čehija Čehija SAP Arena, Manheima
2010. gada 16. maijs
Latvija Flag of Latvija 5—0 Flag of Norvēģija Norvēģija SAP Arena, Manheima
Zviedrija Flag of Zviedrija 3—1 Flag of Kanāda Kanāda SAP Arena, Manheima
2010. gada 17. maijs
Norvēģija Flag of Norvēģija 3—2 Flag of Šveice Šveice SAP Arena, Manheima
Čehija Flag of Čehija 3—1 Flag of Latvija Latvija SAP Arena, Manheima
2010. gada 18. maijs
Kanāda Flag of Kanāda 2—3 Flag of Čehija Čehija SAP Arena, Manheima
Šveice Flag of Šveice 0—5 Flag of Zviedrija Zviedrija SAP Arena, Manheima

Turnīrs par palikšanu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Turnīrā par palikšanu Elites divīzijā savā starpā sacentās visu pirmās kārtas grupu vājākās komandas. Divas labākās komandas saglabāja vietu Elites divīzijā un iespēju piedalīties 2011. gada Pasaules čempionātā, savukārt 2 vājākās komandas nākamgad startēs 1. divīzijā.

     Komanda kvalificējas 2011. gada Pasaules čempionātam hokejā
     Komanda pazemināta uz 1. divīziju

G grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/– Pkt
Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV 3 2 1 0 0 17 2 +15 8
Flag of Francija Francija 3 2 0 0 1 7 8 −1 6
Flag of Itālija Itālija 3 1 0 1 1 5 6 −1 4
Flag of Kazahstāna Kazahstāna 3 0 0 0 3 4 17 −13 0
2010. gada 15. maijs
ASV Flag of Amerikas Savienotās Valstis 10—0 Flag of Kazahstāna Kazahstāna Lanxess Arena, Ķelne
Itālija Flag of Itālija 1—2 Flag of Francija Francija SAP Arena, Manheima
2010. gada 16. maijs
Francija Flag of Francija 0—4 Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV Lanxess Arena, Ķelne
Itālija Flag of Itālija 2—1 Flag of Kazahstāna Kazahstāna SAP Arena, Manheima
2010. gada 18. maijs
ASV Flag of Amerikas Savienotās Valstis 3—2 PM Flag of Itālija Itālija Lanxess Arena, Ķelne
Kazahstāna Flag of Kazahstāna 3—5 Flag of Francija Francija SAP Arena, Manheima

Izslēgšanas turnīrs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  Ceturtdaļfināls                    
  E1  Flag of Krievija Krievija 5  
  F4  Flag of Kanāda Kanāda 2   Pusfināls
      CF1  Flag of Krievija Krievija 2  
  Ceturtdaļfināls   CF4  Flag of Vācija Vācija 1  
  F2  Flag of Šveice Šveice 0
  E3  Flag of Vācija Vācija 1         Fināls
              PF1  Flag of Krievija Krievija 1
  Ceturtdaļfināls             PF2  Flag of Čehija Čehija 2
  F1  Flag of Zviedrija Zviedrija 4      
  E4  Flag of Dānija Dānija 2   Pusfināls   Spēle par bronzas medaļām
      CF2  Flag of Zviedrija Zviedrija 2   PF1  Flag of Zviedrija Zviedrija 3
  Ceturtdaļfināls   CF3  Flag of Čehija Čehija 3     PF2  Flag of Vācija Vācija 1
  E2  Flag of Somija Somija 1
  F3  Flag of Čehija Čehija 2  

Ceturtdaļfināli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 20. maijs
Somija Flag of Somija 1—2 PM Flag of Čehija Čehija Lanxess Arena, Ķelne
Zviedrija Flag of Zviedrija 4—2 Flag of Dānija Dānija SAP Arena, Manheima
Krievija Flag of Krievija 5—2 Flag of Kanāda Kanāda Lanxess Arena, Ķelne
Šveice Flag of Šveice 0—1 Flag of Vācija Vācija SAP Arena, Manheima

Pusfināli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 22. maijs
Zviedrija Flag of Zviedrija 2—3 PM Flag of Čehija Čehija Lanxess Arena, Ķelne
Krievija Flag of Krievija 2—1 Flag of Vācija Vācija Lanxess Arena, Ķelne

Par 3. vietu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 23. maijs
Zviedrija Flag of Zviedrija 3—1 Flag of Vācija Vācija Lanxess Arena, Ķelne

Fināls[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 23. maijs
Krievija Flag of Krievija 1—2 Flag of Čehija Čehija Lanxess Arena, Ķelne

Vietu sadalījums un statistika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

 
2010. gada Pasaules čempionāta hokejā uzvarētājs

Čehija
Tituls: 1/12[P 1]

Turnīra apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vietu sadalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vietu sadalījums saskaņā ar IIHF:

Flag of Čehija Čehija
Flag of Krievija Krievija
Flag of Zviedrija Zviedrija
4 Flag of Vācija Vācija
5 Flag of Šveice Šveice
6 Flag of Somija Somija
7 Flag of Kanāda Kanāda
8 Flag of Dānija Dānija
9 Flag of Norvēģija Norvēģija
10 Flag of Baltkrievija Baltkrievija
11 Flag of Latvija Latvija
12 Flag of Slovākija Slovākija
13 Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV
14 Flag of Francija Francija
15 Flag of Itālija Itālija
16 Flag of Kazahstāna Kazahstāna

Rezultatīvākie spēlētāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

# Spēlētājs Sp V RP PTS +/- SM Poz
1. Valsts karogs: Krievija Iļja Kovaļčuks 9 2 10 12 +8 2 U
2. Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Brendons Dubinskis 6 3 7 10 +3 2 U
3. Valsts karogs: Zviedrija Magnuss Pējervi-Svensons 9 5 4 9 +8 2 U
4. Valsts karogs: Kanāda Rejs Vitnijs 7 2 6 8 0 0 U
5. Valsts karogs: Kanāda Džons Tavaress 7 7 0 7 +2 6 U
6. Valsts karogs: Krievija Pāvels Dacjuks 6 6 1 7 +6 0 U
7. Valsts karogs: Krievija Jevgeņijs Malkins 5 5 2 7 +6 10 U
8. Valsts karogs: Kanāda Mets Dišēns 7 4 3 7 +5 0 U
9. Valsts karogs: Krievija Maksims Afinogenovs 9 3 4 7 +7 18 U
9. Valsts karogs: Čehija Jaromīrs Jāgrs 9 3 4 7 +1 12 U
9. Valsts karogs: Čehija Jakubs Klepišs 9 3 4 7 −1 8 U
12. Valsts karogs: Dānija Pēters Regins 7 2 5 7 −2 6 U
13. Valsts karogs: Somija Peteri Nummelins 6 1 6 7 +5 0 A
14. Valsts karogs: Zviedrija Jonass Andešons 9 6 0 6 +4 6 U
15. Valsts karogs: Krievija Aleksandrs Ovečkins 9 5 1 6 +3 4 U
16. Valsts karogs: Baltkrievija Aleksejs Kaļužnijs 6 4 2 6 +1 4 U
16. Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Timotijs Ošī 6 4 2 6 +1 2 U
18. Valsts karogs: Šveice Andress Ambīls 7 4 2 6 +7 4 U
18. Valsts karogs: Šveice Martins Pliss 7 4 2 6 +2 25 U
20. Valsts karogs: Norvēģija Patriks Tūresens 6 2 4 6 0 2 U
Avots: IIHF.com

Labākie vārtsargi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sarakstā iekļauti 10 labākie vārtsargi pēc atvairīto metienu procenta, kuri ir aizvadījuši vismaz 40% no visa komandas spēlētā laika.

# Spēlētājs L Met Vār Vid Atv SSp
1. Valsts karogs: Vācija Deniss Endrass 364:06 181 7 1,15 96,13 1
2. Valsts karogs: Krievija Semjons Varlamovs 297:53 142 7 1,41 95,07 1
3. Valsts karogs: Itālija Daniels Bellisimo 263:51 172 9 2,05 94,77 0
4. Valsts karogs: Čehija Tomāšs Vokouns 496:27 234 13 1,57 94,44 0
5. Valsts karogs: Baltkrievija Andrejs Mezins 183:57 104 6 1,96 94,23 0
6. Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Skots Klemmensens 346:46 153 9 1,56 94,12 1
7. Valsts karogs: Zviedrija Jūnass Gustavsons 369:35 174 11 1,79 93,68 0
8. Valsts karogs: Šveice Martins Gerbers 297:56 109 7 1,41 93,46 1
9. Valsts karogs: Dānija Patriks Gelbraits 298:18 153 10 2,01 94,74 1
10. Valsts karogs: Somija Peka Rinne 249:27 98 7 1,68 92,86 1
Avots: IIHF.com

Izlašu labākie spēlētāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šos spēlētājus izvēlas izlašu galvenie treneri. Pirms katra spēlētāja vārda ir norādīts spēlētāja numurs.

Izlase Spēlētāji
Flag of Amerikas Savienotās Valstis ASV 30 Skots Klemmensens 2 Mets Grīns 17 Brendons Dubinskis
Flag of Baltkrievija Baltkrievija 31 Andrejs Mezins 24 Ruslans Salejs 71 Aleksejs Kaļužnijs
Flag of Čehija Čehija 29 Tomāšs Vokouns 3 Mihals Rozsīvals 68 Jaromīrs Jāgrs
Flag of Dānija Dānija 93 Pēters Regins 51 Franss Nīlsens 1 Patriks Gelbraits
Flag of Francija Francija 42 Fabriss Lenrī 7 Joriks Treijs 14 Stefāns Da Kosta
Flag of Itālija Itālija 30 Daniels Bellisimo 50 Kristians Borgatello 87 Nikola Fontanive
Flag of Kanāda Kanāda 2 Kriss Rasels 13 Rejs Vitnijs 10 Korijs Perijs
Flag of Kazahstāna Kazahstāna 31 Vitālijs Jeremejevs 7 Maksims Semjonovs 21 Dmitrijs Dudarevs
Flag of Krievija Krievija 40 Semjons Varlamovs 71 Iļja Kovaļčuks 27 Vitālijs Atjušovs
Flag of Latvija Latvija 31 Edgars Masaļskis 3 Arvīds Reķis 12 Herberts Vasiļjevs
Flag of Norvēģija Norvēģija 41 Patriks Tūresens 33 Pols Grotnēss 6 Jūnass Holess
Flag of Slovākija Slovākija 44 Andrejs Sekera 27 Ivans Čierniks 31 Peters Budajs
Flag of Somija Somija 35 Peka Rinne 3 Peteri Nummelins 26 Jarko Immonens
Flag of Šveice Šveice 10 Andress Ambīls 26 Martins Gerbers 31 Matiass Zēgers
Flag of Vācija Vācija 44 Deniss Endrass 55 Fēlikss Šics 57 Marsels Gočs
Flag of Zviedrija Zviedrija 50 Jūnass Gustavsons 52 Džonatans Ēriksons 91 Magnuss Pējervi-Svensons
Avots: IIHF.com

Tiesneši[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Starptautiskā Hokeja federācija 2010. gada Pasaules čempionāta spēļu tiesāšanai ir izraudzījusies 16 tiesnešus un 16 līnijtiesnešus. Šeit ir uzskaitīti gan tiesneši, gan līnijtiesneši:[58]

Tiesneši
Valsts karogs: Slovākija Vladimīrs Baluška
Valsts karogs: Norvēģija Ole Stians Hansens
Valsts karogs: Krievija Rafaels Kadirovs
Valsts karogs: Slovākija Daniels Koncs
Valsts karogs: Somija Toms Lāksonens
Valsts karogs: Somija Jari Levonens
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Riks Lukers
Valsts karogs: Čehija Milans Mināržs

Tiesneši
Valsts karogs: Kanāda Marks Mailerts
Valsts karogs: Krievija Konstantīns Oļeņins
Valsts karogs: Zviedrija Sērens Pēšons
Valsts karogs: Vācija Daniels Piehačeks
Valsts karogs: Kanāda Kriss Sevidžs
Valsts karogs: Čehija Vladimīrs Šindlers
Valsts karogs: Zviedrija Patriks Šēbergs
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Toms Šternss

Līnijtiesneši
Valsts karogs: Šveice Rodžers Ārms
Valsts karogs: Kanāda Daniels Bešārs
Valsts karogs: Francija Ēriks Bugins
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Deivids Brauns
Valsts karogs: Baltkrievija Ivans Deduļa
Valsts karogs: Latvija Ansis Eglītis
Valsts karogs: Vācija Tomass Gemainharts
Valsts karogs: Krievija Konstantīns Gordenko

Līnijtiesneši
Valsts karogs: Čehija Františeks Kalivoda
Valsts karogs: Austrija Kristians Kaspars
Valsts karogs: Vācija Andreass Koverts
Valsts karogs: Zviedrija Peters Sabelstrēms
Valsts karogs: Igaunija Antons Semjonovs
Valsts karogs: Somija Jusi Terho
Valsts karogs: Slovākija Miroslavs Valahs
Valsts karogs: Šveice Tobiass Vērli

1. divīzija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules čempionāta pirmās divīzijas turnīrs notika laika posmā no 17. līdz 25. aprīlim. Divīzijas turnīrs notika divās grupās, kopumā piedalījās 12 izlases. Katras grupas uzvarētājs kvalificējās 2011. gada Pasaules čempionāta Augstākajai divīzijai. Katrā grupā pēdējo vietu ieņēmusī izlase tika pazemināta uz 2011. gada Pasaules čempionāta 2. divīziju.

A grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A grupas turnīrs notika Nīderlandē.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Austrija Austrija 5 5 0 0 0 28 5 23 15
2 Flag of Ukraina Ukraina 5 4 0 0 1 39 12 27 12
3 Flag of Japāna Japāna 5 3 0 0 2 17 7 10 9
4 Flag of Nīderlande Nīderlande 5 1 1 0 3 11 19 −8 5
5 Flag of Lietuva Lietuva 5 1 0 0 4 19 33 −14 3
6 Flag of Serbija Serbija 5 0 0 1 4 8 46 −38 1

B grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

B grupas turnīrs notika Slovēnijā.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Slovēnija Slovēnija 5 4 1 0 0 29 10 19 14
2 Flag of Ungārija Ungārija 5 4 0 0 1 21 6 15 12
3 Flag of Polija Polija 5 3 0 0 2 15 12 3 9
4 Flag of Apvienotā Karaliste Lielbritānija 5 2 0 1 2 10 10 0 7
5 Flag of Dienvidkoreja Dienvidkoreja 5 1 0 0 4 13 21 −8 3
6 Flag of Horvātija Horvātija 5 0 0 0 5 4 33 −29 0

2. divīzija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules čempionāta otrās divīzijas turnīrs notika laika posmā no 10. līdz 14. aprīlim. Divīzijas turnīrs notika divās grupās, kopumā piedalījās 12 izlases. Katras grupas uzvarētājs kvalificējās 2011. gada Pasaules čempionāta 1. divīzijai. Katrā grupā pēdējo vietu ieņēmusī izlase tika pazemināta uz 2011. gada Pasaules čempionāta 3. divīziju.

A grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A grupas turnīrs notika Meksikā.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Spānija Spānija 5 5 0 0 0 35 7 28 15
2 Flag of Austrālija Austrālija 5 4 0 0 1 31 15 16 12
3 Flag of Beļģija Beļģija 5 3 0 0 2 26 18 8 9
4 Flag of Bulgārija Bulgārija 5 2 0 0 3 28 31 −3 6
5 Flag of Meksika Meksika 5 1 0 0 4 17 21 −4 3
6 Flag of Turcija Turcija 5 0 0 0 5 8 53 −45 0

B grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

B grupas turnīrs notika Igaunijā.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Igaunija Igaunija 5 5 0 0 0 62 5 57 15
2 Flag of Rumānija Rumānija 5 4 0 0 1 47 14 33 12
3 Flag of Islande Islande 5 3 0 0 2 16 18 −2 9
4 Flag of Jaunzēlande Jaunzēlande 5 2 0 0 3 9 39 −30 6
5 Flag of Ķīna Ķīna 5 1 0 0 4 12 26 −15 3
6 Flag of Izraēla Izraēla 5 0 0 0 5 11 55 −44 0

3. divīzija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada Pasaules čempionāta trešās divīzijas turnīrs notika laika posmā no 13. līdz 18. aprīlim. Divīzijas turnīrs notika divās grupās, kopumā piedalījās 12 izlases. Katras grupas uzvarētājs kvalificējās 2011. gada Pasaules čempionāta 2. divīzijai.

A grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A grupas turnīrs notika Luksemburgā.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Īrija Īrija 3 3 0 0 0 17 7 10 9
2 Flag of Grieķija Grieķija 3 2 0 0 1 10 5 5 6
3 Flag of Luksemburga Luksemburga 3 1 0 0 2 8 10 −2 3
4 Flag of Apvienotie Arābu Emirāti Apvienotie Arābu Emirāti 3 0 0 0 3 5 18 −13 0

B grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

B grupas turnīrs notika Armēnijā.

Galīgo vietu sadalījumu grupā noteica spēles starp 1. un 2. vietu, 3. un 4. vietu ieguvušajām izlasēm. Savstarpējo spēļu rezultātiem grupas turnīrā nebija nozīmes vietu sadalījuma noteikšanā.

V Komanda Sp U Upag Zpag Z V+ V– +/− Pkt
1 Flag of Armēnija Armēnija 3 3 0 0 0 31 8 23 9
2 Flag of Ziemeļkoreja Ziemeļkoreja 3 2 0 0 1 32 11 21 6
3 Flag of Dienvidāfrika Dienvidāfrika 3 1 0 0 2 17 14 3 3
4 Flag of Mongolija Mongolija 3 0 0 0 3 2 49 −47 0

Pārraides tiesības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Starptautiskā Hokeja federācija pārdeva čempionāta pārraides tiesības šādām telekompānijām:[59]

Valsts Telekompānija
Karogs: Austrija Austrija ORF
Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV Universal Sports
Karogs: Baltkrievija Baltkrievija BTRC
Orange
Karogs: Bosnija un Hercegovina Bosnija un Hercegovina TV-Arena
Karogs: Brazīlija Brazīlija Sportv
Karogs: Bulgārija Bulgārija Nova Sport
Karogs: Čehija Čehija ČT
ČRo
Karogs: Dānija Dānija Viasat
DR
Karogs: Francija Francija Sport+
France Télévisions
Karogs: Honkonga Honkonga i-Cable
Karogs: Igaunija Igaunija Viasat
Karogs: Itālija Itālija RAI
Karogs: Islande Islande RÚV
Karogs: Kanāda Kanāda TSN
RDS
CTV
Karogs: Kazahstāna Kazahstāna KZSport1
Orange
Karogs: Krievija Krievija Pervīj Kanal
VGTRK
Karogs: Ķīna Ķīna CCTV-5
Karogs: Latvija Latvija Viasat
Karogs: Lietuva Lietuva Viasat
Karogs: Luksemburga Luksemburga Servus TV
Karogs: Melnkalne Melnkalne TV-Arena
Karogs: Norvēģija Norvēģija Viasat
NRK
TV2

Valsts Telekompānija
Karogs: Polija Polija Polsat
Karogs: Rumānija Rumānija Chello Central Europe
Polsat
Karogs: Serbija Serbija TV Arena
Karogs: Slovākija Slovākija STV
Slovenský rozhlas
Radio Expres
Karogs: Slovēnija Slovēnija Class1
Sport TV
Karogs: Somija Somija YLE
Urho TV
Karogs: Spānija Spānija Enjoy TV
Karogs: Šveice Šveice SRG SSR idée suisse
Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika Al Jazeera Sports
Karogs: Ukraina Ukraina Pershiy Nazional'nyi
Karogs: Ungārija Ungārija Chello Central Europe
Polsat
Karogs: Vācija Vācija Sport1
ARD
N24
Pro7
RTL
Sat.1
ZDF
RNF
Servus TV
Karogs: Zviedrija Zviedrija Viasat
SVT
Aftonbladet TV

Augsta izšķirtspēja
Valsts Telekompanija
Karogs: Austrija Austrija ORF1 HD
Karogs: Dānija Dānija TV2 Sport HD
Karogs: Kanāda Kanāda TSN HD
RDS HD
Karogs: Krievija Krievija NTV Plus HD Sport
Karogs: Norvēģija Norvēģija Viasat Sport HD
Karogs: Polija Polija Polsat Sport HD
Karogs: Somija Somija YLE HD
Karogs: Šveice Šveice HD Suisse
Karogs: Zviedrija Zviedrija Viasat Sport HD

Latvijā hokeja spēles bija iespējams vērot televīzijas kanālā TV3 un TV6 latviešu valodā, kā arī 3 Plus krievu valodā. Tāpat arī tās varēja vērot Viasat Sport Baltic kanālā.

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 6 reizes Čehijas hokeja izlase izcīnīja zelta medaļas kā Čehoslovākijas hokeja izlase.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Edmunds Novickis. «Krievija gāzta, Čehija - pasaules čempione». sportacentrs.com, 2010. gada 23. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  2. Gundars Zaburdajevs. «Brīnumi tomēr nenotiek - bronza zviedriem». sportacentrs.com, 2010. gada 23. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  3. «New info on hockey summit». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  4. «Endras tournament MVP». IIHF. 2010. gada 23. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  5. «Pasaules hokeja čempionāta MVP - Vācijas vārtsargs Endrass». sportacentrs.com. 2010. gada 24. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  6. «Canada falls to Switzerland, loses Stamkos». Montreal Gazette. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 16. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  7. «Record crowd sees Germans upset U.S». Montreal Gazette. 2010. gada 8. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 12. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  8. 8,0 8,1 «Loss to Finland lands U.S. in relegation round». New Jersey Devils. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  9. Alan Adams. «Denmark adds to craziness at hockey worlds». Cbc.ca, 2010. gada 14. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  10. «Hard work, not a miracle». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  11. «Russians set up revenge rumble». Agence France-Presse. 2010. gada 19. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 22. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  12. «Eberle shines as Canada dumps Norway». Nationalpost.com. 2010. gada 15. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.[novecojusi saite] (angliski)
  13. «World Championship Update: May 15». Colorado Avalanche. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  14. «Sweden tops Canada 3–1 at the World Hockey Championships». Tsn.ca. 2010. gada 16. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 19. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  15. 15,0 15,1 15,2 «WHC: Russia to face Czech Republic in gold medal game». Tsn.ca. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 23. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  16. «Hedman, Harju lift Swedes to top spot». Tampa Bay Lightning. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  17. The Associated. «The Canadian Press: Russia cruises to 6–1 win over Denmark at IIHF World Hockey Championship». Google.com, 2010. gada 16. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.[novecojusi saite] (angliski)
  18. «Qualifying, Relegation Ends». Florida Panthers. 2010. gada 18. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 27. februārī. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  19. «Marek to the rescue!». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  20. «Sweden no Danish delight». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  21. «News Singleview world championship». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  22. «Russian power play». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 21. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  23. «Miracle at Mannheim». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  24. «Ernst Hoefner suspended». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  25. «Czechs win 3-2 in shootout». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  26. «Russia wills a win». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  27. «Sweden takes bronze». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  28. «Past Medallists». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 23. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  29. «Czech Republic wins world hockey gold». Globe and Mail. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  30. «Czechs are champs». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  31. «Russians Lose IIHF Title: Vancouver Olympics Nightmare Re-lived». YT Files. 2010. gada 24. marts. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  32. Valdis Bērziņš. «Izlases kapteinis - Vasiļjevs». sportacentrs.com, 2010. gada 7. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  33. Edmunds Novickis. «Ievadā sāpīgs zaudējums pret Šveici». sportacentrs.com, 2010. gada 8. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  34. Edmunds Novickis. «Kanādieši latviešiem pasniedz rūgtu mācībstundu». sportacentrs.com, 2010. gada 10. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  35. Valdis Bērziņš. «Latvija salauž Itālijas pretestību un spēlēs par astoņnieku». sportacentrs.com, 2010. gada 12. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  36. Edmunds Novickis. «Latvija pretojas, taču uzvar Zviedrija». sportacentrs.com, 2010. gada 14. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  37. Edmunds Novickis. «Grūta cīņa pārvēršas Norvēģijas sagraušanā». sportacentrs.com, 2010. gada 16. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  38. Edmunds Novickis. «Latvija zaudē maču vairākumā, čempionāts beidzies». sportacentrs.com, 2010. gada 17. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.
  39. «Stockholm the city in 2012 & 2013». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  40. «Germany awarded 2010 IIHF World Championship». Eishockey.org. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 25. jūlijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  41. «SCOOTER provide Sound for World Championship». IIHF. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  42. «Campaign: GERMANY ON ICE». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  43. «Mascot». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  44. «"GERMANY ON ICE" The World Championship Motto». IIHF. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.[novecojusi saite] (angliski)
  45. «Great One supports Worlds». IIHF. Skatīts: 2010. gada 15. novembris.[novecojusi saite] (angliski)
  46. «More fans at opening game». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  47. «Michigan State commits to Michigan in outdoor hockey game at Big House; Red Wings don't expect to join spectacle». Ann Arbor News. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  48. «Historic win for Germany». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  49. Kevin Allen. «Germany stuns USA in overtime at World Ice Hockey Championships». USA Today, 2010. gada 9. maijs. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  50. «Historic win for Germany». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 11. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  51. «2011 tournaments assigned». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 29. jūnijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  52. «Schedule». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 23. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  53. «Format & Rules». IIHF. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  54. «2009 Ranking». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 14. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  55. «Player Entry». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 11. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  56. «Best Players selected by the directorate». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 27. septembrī. Skatīts: 2010. gada 13. novembrī.
  57. «Media All-Stars». IIHF. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 15. aprīlī. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  58. «Assignments». IIHF. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)
  59. «Infront Sports & Media: Broadcast Partner List». Infrontsports.com. 2010. gada 22. maijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 24. maijā. Skatīts: 2010. gada 15. novembris. (angliski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]