Portāls:Sports/Izmeklēts raksts

Vikipēdijas lapa

Pirmajā lapā parādās viens no vairākiem ieliktajiem rakstiem. Ar laiku saraksts tiks papildināts, ja būs pienācīgi raksti.

Jordan Grand Prix (parasti saukta par Jordan, latviski tiek izrunāta kā Džordan) bija Formula 1 autosacīkšu komanda, kuru dibināja īrs Edijs Džordans. F1 Jordan piedalījās no 1991. līdz 2005. gadam. Tā ir vienīgā komanda no Īrijas, kura jebkad ir startējusi F1. Komanda bija pazīstama ar "rokenrolīgu" attieksmi, kas tai veidoja savdabīgu tēlu 1990. gadu Formula 1 sabiedrībā. Jordan ir viena no retajām komandām, kura visās sezonās ir izcīnījusi kaut vienu punktu.

2005. gadā Jordan Grand Prix tika pārdota investēšanas koncernam Midland, un tika izveidota komanda ar nosaukumu MF1 Racing. Tā savukārt gadu vēlāk tika pārdota nīderlandiešu autobūves uzņēmumam Spyker, kuri komandu pārsauca par Spyker F1. 2007. gada septembrī puse komandas tika pārdota indiešu miljardierim Vidžajam Maljam. Kopš 2008. gada tā piedalās ar nosaukumu Force India.

Hokejs ir komandu sporta veids, kuru spēlē uz ledus. Tas ir ātrākais komandu sporta veids pasaulē — spēlētāji uz slidām ir spējīgi sasniegt ļoti lielus ātrumus, bet ripas lidojuma ātrums var pārsniegt pat 160 km/h. Pēc IIHF ranga pašlaik spēcīgākas valstis šajā sporta veidā ir Kanāda, Zviedrija, Somija, Krievija un Čehija. Hokejs ir kļuvis īpaši populārs valstīs, kurās ir vēss klimats, lai gan mūsdienās tam vairs nav īpaši lielas nozīmes, jo lielākoties tas tiek spēlēts slēgtās hallēs nevis laukumos zem klajas debess.

Latvijas futbola izlase ir nacionālā futbola komanda, kas pārstāv Latvijas Republiku starptautiskās futbola sacensībās, tādās kā Eiropas čempionāts futbolā un FIFA Pasaules kauss. Latvijas futbola izlasi pārvalda Latvijas Futbola federācija. Lielākais Latvijas futbola izlases panākums ir piedalīšanās 2004. gada Eiropas čempionātā. 2011. gada decembrī Latvijas izlase FIFA Pasaules izlašu rangā ieņem 68. vietu. Savas mājas spēles izlase aizvada Skonto stadionā, Rīgā.

2008. gada Eiropas čempionāts futbolā jeb Euro 2008 notika Austrijā un Šveicē no 2008. gada 7. līdz 29. jūnijam. Tas bija pēc skaita 13. Eiropas čempionāts futbolā, ko rīko UEFA. Par Eiropas čempioniem pirmo reizi kopš 1964. gada kļuva Spānijas izlase, kas finālspēlē ar 1-0 pārspēja Vāciju.

Turnīrā piedalījās 16 komandas. Austrija un Šveice kā rīkotājvalstis turnīram kvalificējās automātiski, pārējās 14 komandas tika noteiktas kvalifikācijas turnīrā, kas norisinājās no 2006. gada augusta līdz 2007. gada novembrim. Pirmoreiz finālturnīrā piedalījās Austrijas un Polijas izlases. Šī bija otrā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīrs notika divās valstīs, iepriekšējā reize bija 2000. gadā, kad čempionātu kopīgi rīkoja Beļģija un Nīderlande.

FIFA Pasaules kauss ir galvenais futbola turnīrs pasaulē. To organizē FIFA un tas ir pasaulē vislielākais sporta pasākums, skatītāju ziņā (gan klātienē, gan TV) pārspējot pat Olimpiskās spēles. 2006. gada finālu televīzijā vēroja vairāk nekā 715 miljoni cilvēku. Turnīrs tiek regulāri rīkots kopš 1930. gada, izņemot Otrā pasaules kara dēļ nenotikušos 1942. un 1946. gada čempionātus.

Finālturnīri notiek ik pēc četriem gadiem, taču pats čempionāts (ieskaitot kvalifikācijas spēles) notiek aptuveni divus gadus. Sākumā vairāk nekā 160 komandas piedalās reģionālajos turnīros, ko rīko kontinentālās futbola federācijas. Finālturnīrā iekļūst 32 komandas, kas četras nedēļas ilgā turnīrā noskaidro pasaules kausa ieguvēju.

Tikai septiņām valstīm ir izdevies uzvarēt kādā no septiņpadsmit notikušajiem pasaules futbola čempionātiem. Visvairāk titulu - piecus - ir ieguvusi Brazīlija, kam seko Itālija ar četriem tituliem un Vācija ar trīs tituliem. Tikai vienā finālturnīrā, kas noticis Eiropā ir uzvarējusi komanda no cita kontinenta (1958. gadā uzvarēja Brazīlija), savukārt līdz 2010. gada čempionātam visos finālturnīros, kas notikuši ārpus Eiropas, bija uzvarējusi Dienvidamerikas komanda. Pašreizējie pasaules čempioni ir Spānija.

Formula 1, saīsinājumā F1, ir Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) rīkotas pasaules mēroga autosporta sacīkstes. F1 sezona sastāv no vairākām sacīkstēm, kuras sauc par Grand Prix (GP). Šīs sacīkstes notiek speciāli šim nolūkam būvētās trasēs un dažos gadījumos pa noslēgtām pilsētas ielām, piemēram, Monako Grand Prix, kas norisinās Montekarlo ielās. Katrā sezonā tiek noskaidrots čempions gan pilotu kopvērtējumā, gan komandu (jeb konstruktoru) vērtējumā.

Formulas ātrums var sasniegt pat 360 km/h, savukārt līkumos, kur nākas samazināt un atkal uzņemt ātrumu, paātrinājums var sasniegt pat 50 m/s2, kas atbilst vairāk kā pieckārtējam brīvās krišanas paātrinājumam. Formulas sasniegtais ātrums, kā arī rezultāts sacīkstes beigās ir atkarīgs ne tikai no paša pilota, bet arī no elektronikas, aerodinamikas, riepām un no citiem tehniskiem parametriem. Katru gadu formulas tiek uzlabotas, līdz ar to formulu evolūcija ir ļoti strauja.

Eiropa ir tradicionālais sacīkšu centrs. Visām komandām te atrodas galvenā bāze un te norisinās aptuveni puse no visām sacīkstēm. Apvienotās Karalistes piloti kopā ir izcīnījuši 12 čempionu titulus, bet komandas — 32 konstruktoru kausus. Pēdējā laikā vairākas Eiropas Grand Prix izcīņas beidza pastāvēt, lai dotu vietu sacīkstēm Turcijā, Ķīnā, Malaizijā, Bahreinā un citur.

Turcijas futbola izlase (turku: Türkiye Millî Futbol Takımı) ir nacionālā futbola komanda, kas pārstāv Turcijas valsti starptautiskās futbola sacensībās. Turcijas futbola izlasi pārvalda Turcijas Futbola Federācija. Turcija daļēji atrodas gan Āzijā, gan Eiropā, taču futbolā tā ir tikai UEFA locekle. Turcijas izlase tikai 2 reizes ir piedalījusies Pasaules čempionātos, taču savā otrajā piedalīšanās reizē 2002. gadā tā izcīnīja augsto 3. vietu.

Stambulas "Galatasaray" (turku: Galatasaray Spor Kulübü, Galatasarajas sporta klubs), arī Galatasaray SK, Galatasaray AS vai vienkārši Galatasaray ir Turcijas sporta klubs, kas bāzēts Stambulā un tas kļuvis populārs ar tā futbola komandu. Kluba futbolisti 17 reizes ir izcīnījuši Turcijas čempionu titulu. Sporta klubu 1905. gadā dibināja Ali Sami Jens ar saviem līdzgaitniekiem no prestižā Galatasarajas Liceja. Turcijas futbola vēsturē Galatasarajas sporta klubs ir bijis visveiksmīgākais un tas ir izcīnīgis vairāk apbalvojumus, nekā jebkurš cits Turcijas sporta klubs.

Galatasarajas klubam pieder arī labākie pasaules rekordi no visiem turku klubiem. Klubs bija pirmais no Turcijas, kas ieguvis ievērojamu UEFA titulu, kad pārspēja Anglijas Arsenal UEFA kausa izcīņā (1999-2000). Otrs lielākais sasniegums bija uzvara 2000. gada UEFA čempionu līgā pār Los Galácticos uzvarētājiem Real Madrid. 2001. gada janvārī kluba iekļuva "Labāko Pasaules futbola klubu" topa sarakstā.

Galatasarajas sporta klubs aptver arī mazākas sporta sekcijas - vieglatlētika, basketbols, ratiņkrēslu basketbols, volejbols, ūdens polo, peldēšana, airēšana, burāšana, džudo, bridžs un motosports. Tagad šīs nozares gandrīz netiek attīstītas, neskatoties uz to, ka 1987. gadā Galatasarajas sporta klubs bija ieguvis godalgotās vietas 16 dažādos sporta veidos.

Latvijas hokeja izlase ir komanda, kas pārstāv Latviju starptautiskajās hokeja spēlēs. Pašlaik (2011) tā atrodas 12. vietā Starptautiskās hokeja federācijas vīriešu hokeja izlašu rangā. Latvijas hokeja izlase piedalījusies četrās Olimpiskajās spēlēs 1936., 2002., 2006. un 2010. gadā. Latvijas hokeja izlase labākais sasniegums Pasaules čempionātos ir 1997., 2004. un 2009. gadā izcīnītā 7. vieta. 2001. un 2007. gadā Latvija palika pēdējā savā apakšgrupā, bet izslēgšanas kārtā bija pārākā, izcīnot 13. vietu. Šie divi čempionāti un 1935. gada Pasaules čempionāta 13. vieta ir zemākās vietas, ko izcīnījusi Latvijas izlase, spēlējot augstākajā divīzijā. 2006. gadā Pasaules čempionāts notika Latvijā.

Milvoki "Bucks" (angļu: Milwaukee Bucks) ir profesionāls ASV basketbola klubs, kas ir bāzēts Milvoki, Viskonsinas štatā, ASV. Klubs ir dibināts 1968. gadā. Klubs kopš tā dibināšanas brīža spēlē Nacionālajā Basketbola asociācijā (NBA). Klubs startē Austrumu konferences Centrālajā divīzijā. "Bucks" ir 1970.—1971. gada NBA sezonas čempions. Tāpat klubs ir izcīnījis 2 savas konferences čempiontitulus (1971, 1974) un tas ir trīspadsmitkārtējs savas divīzijas čempions (1971, 1972, 1973, 1974, 1976, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 2001). Vienības īpašnieks ir ASV senators Herbs Kols. Klubs savas mājasspēles aizvada Bradley Center arēnā. Vieni no slavenākajiem Milvoki "Bucks" spēlētājiem ir Oskars Robertsons un Karīms Abduldžabārs (attēlā).

2004. gada Eiropas čempionāts futbolā jeb Euro 2004 notika Portugālē no 12. jūnijā līdz 4. jūlijā. Tas bija pēc skaita 12. Eiropas čempionāts futbolā, ko rīkoja UEFA. Par Eiropas čempioniem negaidīti kļuva Grieķijas izlase, kas finālā ar 1-0 pārspēja laukuma saimniekus Portugāli. Šis bija pirmais un pagaidām vienīgais Eiropas čempionāta finālturnīrs, kurā piedalījās arī Latvijas izlase.

Turnīrā piedalījās 16 komandas. Portugāle kā rīkotājvalsts turnīram kvalificējās automātiski, pārējās 15 komandas tika noteiktas kvalifikācijas turnīrā, kas norisinājās no 2002. gada septembra līdz 2003. gada novembrim.

Sauber ir Šveices autosporta komanda, kura piedalījās sākotnēji salonautomobiļu čempionātos un no 1993. līdz 2005. gadam — Formula 1 čempionātā. Komanda vairākus gadus piederēja BMW un piedalījās ar nosaukumu BMW Sauber. 2010. gadā komanda pēc īpašnieka maiņas atgrieza nosaukumu Sauber.

2012. gadā Serhio Peress spēja izcīnīt trīs goda pjedestālus un Kamui Kobajaši spēja izcīnīt vienu otro vietu. Sauber savas pastāvēšanas laikā ir spējuši izcīnīt 2 ātrākos apļu, ja neskaita laiku, kad komanda piederēja BMW.

Komandas slavenākie piloti bija Heincs Haralds Frencens, Džonijs Herberts, Žans Alezī, Niks Heidfelds un Kimi Raikonens.

Arrows Grand Prix International bija Formula 1 autosacīkšu komanda, kuru dibināja Shadow komandas sponsori. Tās nosaukums tika izveidots no viņu uzvārdu pirmajiem burtiem (Ambrosio, Rees, Oliver, Wass, Southgate). Rīsa uzvārda pirmais burts tika dubultots, lai izveidotu vārdu Arrows, kas angļu valodā nozīmē "Bultas". No 1991. līdz 1996. gadam komanda bija pazīstama kā Footwork, jo tā tobrīd piederēja japāņu firmai ar tādu nosaukumu.

Arrows bankrotēja 2002. gadā un ilgu laiku bija pēdējā Formula 1 komanda, kura ir bankrotējusi. 2008. gadā bankrotēja Super Aguri F1.

2010. gada Pasaules čempionāts hokejā norisinājās Vācijā no 7. līdz 23. maijam. Šis bija 74. Pasaules čempionāts. Turnīra spēles notika Lanxess Arena Ķelnē un SAP Arena Manheimā, bet turnīra atklāšanas spēle tika aizvadīta Veltins-Arena Gelzenkirhenē. Vācija čempionātu rīkoja jau astoto reizi.

Čempionātā uzvarēja Čehijas hokeja izlase, kura ar rezultātu 2:1 finālā pieveica Krievijas valstsvienību. Savukārt bronzas medaļas izcīnīja Zviedrijas hokejisti, kuri ar rezultātu 3:1 pārspēja Vācijas izlasi. Šis čempionāts iegāja vēsturē kā skatītākais hokeja čempionāts, vidēji visā pasaulē to skatījās vairāk nekā 650 miljoni cilvēku. Tas tika translēts vairāk nekā 100 valstīs.

Vācijas izlasei šis bija veiksmīgs čempionāts, tā pirmo reizi pēc jaunā 16 komandu modeļa ieviešanas iekļuva pusfinālā. Arī pirmo reizi kā turnīra vērtīgākais spēlētājs tika atzīts tieši Vācijas hokejists — vārtsargs Deniss Endrass. Šis bija arī otrs apmeklētākais čempionāts vēsturē: turnīru apmeklēja kopā 548 788 cilvēki (visapmeklētākais bija 2004. gada čempionāts Čehijā — 552 097 cilvēki). Čempionāta atklāšanas spēlē tika uzstādīts jauns rekords hokeja spēles apmeklētības ziņā: tagad tas ir 77 803 cilvēki.

Latvijas futbola Virslīgas 2009. gada sezona bija 35. Virslīgas sezona un 4. kā LMT Virslīgas sezona. Tā sākās 2009. gada 14. martā, bet noslēdzās 8. novembrī. Sākotnēji tika paziņots, ka tajā spēlēs 10 komandas, kuras izspēlēs 3 riņķus, katra aizvadot 27 spēles. Taču pēc Dinaburg FC un FC Daugava apvienošanās, formāts tika mainīts uz 9 komandām, kas spēlēs 4 apļos. Sezonas izskaņā savu otro čempiona titulu izcīnīja SK Liepājas Metalurgs, kurš par 5 punktiem apsteidza iepriekšējos trīskārtējos čempionus FK Ventspils, un pārtrauca to uzvaru sēriju.
Liverpool Football Club ir profesionāls futbola klubs, kas bāzējas Liverpūlē, Anglijā. "Liverpool" spēlē Anglijas Premjerlīgā un ir panākumiem visbagātākais klubs Anglijas futbola vēsturē; komanda ieguvusi vairāk trofejas nekā jebkura cita angļu vienība. "Liverpool" 18 reizes ir ieguvuši Anglijas čempionu titulu, kā arī septiņas reizes uzvarējuši Anglijas Līgas kausā. Klubs piecas reizes ir uzvarējis arī Eiropas kausā, kuru mūsdienās dēvē par Čempionu Līgu. Septiņas reizes "Liverpool" ieguvuši arī FA kausu.

Mājas spēles klubs aizvada Enfīldas stadionā.