Osvalds Zvejsalnieks

Vikipēdijas lapa
Osvalds Zvejsalnieks
Dzimis 1944. gada 21. martā
Varakļāni, Latvijas ģenerālapgabals (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 2022. gada 7. novembrī (78 gadu vecumā)
Tautība latvietis
Nozares glezniecība

Osvalds Zvejsalnieks (dzimis 1944. gada 21. martā Varakļānos; miris 2022. gada 7. novembrī) bija latviešu gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas mācībspēks, ilggadējs Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors. Darbojies arī politikā, bijis 7. Saeimas deputāts, ievēlēts no LSDSP saraksta.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1944. gada 21. martā Varakļānos, bērnībā dzīvoja Nagļu pagasta “Zvejsalās” (Zvejsola). Mācījās Nagļu septiņgadīgajā skolā, vēlāk — Viļānu vidusskolā.[1] Studēja Latvijas Mākslas akadēmijā, no 1970. gada strādāja Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā. 1976. gadā viņu uzņēma Latvijas Mākslinieku savienībā.

1991. gadā O. Zvejsalnieks bija filmas “Cilvēka bērns” galvenais mākslinieks, panāca Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles atvēršanu Rēzeknē, rosināja pieminekļa “Vienoti Latvijai“ atjaunošanu Rēzeknē 1992. gadā. 1993. gadā viņš kļuva par Rēzeknes Mākslas vidusskolas direktoru.

O. Zvejsalnieka brāļa dēls Artūrs Zvejsalnieks ir pazistams jurists, advokāts.

Miris 2022. gada 7. novembrī, apglabāts Nagļu kapsētā.[2]

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atmodas laikā bijis Latvijas Tautas frontes biedrs.

1994. gada O. Zvejsalnieks nesekmīgi kandidēja Rēzeknes domes vēlēšanās no saraksta "Rēzeknes Saimnieks". 1997. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlēts Rēzeknes domē no LSDSP saraksta.

1998. gadā O. Zvejsalnieks no LSDSP tika ievēlēts 7. Saeimā.

Pēc tam kandidējis daudzās citās vēlēšanās, taču nekad nav ticis ievēlēts: 2002. gadā 8. Saeimas vēlēšanās, 2004. gadā Eiropas Parlamenta vēlēšanās, 2005. gada pašvaldību vēlēšanās uz vietu Rēzeknes domē, kā arī atkārtotajās pašvaldību vēlēšanās Rēzeknē, 2006. gadā 9. Saeimas vēlēšanās, 2009. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, 2010. gadā 10. Saeimas vēlēšanās (visās iepriekšējās pārstāvējis LSDSP, bet šajās vēlēšanās kandidēja no apvienības “Atbildība” saraksta). 2013. un 2017. gada Latvijas pašvaldību vēlēšanās O. Zvejsalnieks kandidēja uz vietu Rēzeknes domē no partijas “Vienota Rēzekne” saraksta, bet tāpat netika ievēlēts.

Daiļrade[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Osvalds Zvejsalnieks piedalījās vairāk nekā 70 novada, valsts un starptautiskās mākslas izstādēs, sarīkoja ap 30 personālizstādēm, regulāri līdzdarbojās plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. Zvejsalnieka darbi atrodas vairākos valsts un ārzemju muzejos, kā arī privātkolekcijās.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Triju Zvaigžņu ordenis (1997),
  • Rēzeknes Goda pilsonis,
  • latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” par ieguldījumu Latgales kultūras attīstībā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]