Edgars Jaunups

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Jaunups)
Edgars Jaunups

Dzimšanas dati 1979. gada 15. jūlijā (44 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība latvietis
Politiskā partija Jaunais laiks (2002—2011)
Vienotība (2011—2013)
Latvijas attīstībai (kopš 2013)
Dzīvesbiedrs(-e) precējies
Profesija jurists
Augstskola Latvijas Universitāte

Edgars Jaunups (dzimis 1979. gada 15. jūlijā Rīgā) ir latviešu jurists, politiķis un basketbola funkcionārs. Šobrīd pārstāv partiju "Latvijas attīstībai", iepriekš aktīvi darbojies "Jaunajā laikā" un "Vienotībā". Bijis Saeimas un Rīgas domes deputāts.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

E. Jaunups dzimis Rīgā. Mācījies Āgenskalna ģimnāzijā (1986—1997) un Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē (1997—2002). Bijis Latvijas Universitātes senators un Studentu padomes priekšsēdētājs.

E. Jaunupa tēvs Modris Jaunups arī aktīvi darbojas politikā, bijis Rīgas domes deputāts no "Jaunā laika" saraksta (2005—2009). Politikā ienācis vēlāk par dēlu, pirms tam darbojies Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme". 2016. gada jūnijā apprecējies ar Katrīnu Leiškalni (bijušā politiķa Kārļa Leiškalna meitu).[1]

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

E. Jaunups bija viens no partijas "Jaunais laiks" dibinātājiem 2002. gadā. No šīs partijas saraksta ievēlēts 8. Saeimā. Pēc pieļauta ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma, pārsniedzot ātrumu ar tēva M. Jaunupa dienesta automašīnu, 2005. gada 15. septembrī nolicis Saeimas deputāta mandātu.[2] 2005. gada 29. novembrī ievēlēts par "Jaunā laika" ģenerālsekretāru,[3] šos pienākumus pildīja līdz 2006. gada 31. oktobrim, kad viņu nomainīja Jānis Reirs.[4] E. Jaunups bijis arī "Jaunā laika" valdes loceklis, kā arī strādājis divās valdībās un vairākās ministrijās (bijis Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, aizsardzības ministra Einara Repšes padomnieks valsts pārvaldes jautājumos, Ministru prezidenta E. Repšes ārštata padomnieks valsts pārvaldes jautājumos, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs).

2009. gada pašvaldību vēlēšanās, kandidējot ar pirmo numuru "Jaunā laika" Rīgas domes deputātu sarakstā, ievēlēts Rīgas domē,[5] kur bija "Jaunā laika" frakcijas vadītājs.

Kad partija "Jaunais laiks" iesaistījās apvienībā "Vienotība" E. Jaunups bija viens no jaunizveidotās partiju apvienības izveides iniciatoriem un tās pirmās valdes loceklis. "Vienotībai" pārtopot politiskā partijā viņš tajā darbojās mazāk aktīvi līdz 2013. gadā izstājās no partijas, lai pievienotos sava domubiedra E. Repšes veidotajai biedrībai "Latvijas attīstībai". Uz tās bāzes veidotās partijas "Latvijas attīstībai" dibināšanas kongresā 15. decembrī E. Jaunups tika ievēlēts tās valdē.

Kandidēja 12. Saeimas vēlēšanās 2014. gadā, taču netika ievēlēts.

2019. gadā E. Jaunups kļuva par Eiropas Parlamenta deputāta Ivara Ijaba palīgu.

Sporta funkcionārs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2005. gadā E. Jaunups kopā ar bijušo basketbolistu un treneri Valdi Valteru un citiem domubiedriem atjaunoja basketbola klubu Rīgas VEF, kļūstot par tā valdes priekšsēdētāju. No 2008. gada 7. janvāra līdz 2009. gada 8. aprīlim ieņēma Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretāra posteni. 2016. gada vasarā E. Jaunups kļuva par Rīgas VEF prezidentu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]