Nacionālā apvienība (pirmskara)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par Latvijas politisko partiju periodā no 1921. līdz 1934. gadam. Par citām jēdziena Nacionālā apvienība nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Nacionālā apvienība
Vadītājs Arveds Bergs
Dibināta 1921. gadā
Likvidēta 1934. gadā
Galvenā mītne Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Ideoloģija nacionālisms
Politiskā pozīcija labēja politika

Nacionālās apvienības vēlēšanu plakāts.

Nacionālā apvienība bija politiskā partija Latvijā. Tā tika dibināta 1921. gadā un likvidēta 1934. gadā līdz ar valsts apvērsumu, pēc kura tika likvidētas visas Latvijas politiskās partijas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latviešu zemnieku savienības līderi Kārlis Ulmanis, Jānis Čakste un Zigfrīds Anna Meierovics vienojās ar Rīgas pilsonības politisko līderi Arvedu Bergu piedalīties Satversmes sapulces vēlēšanās Rīgas apgabalā vienā konservatīvo Rīgas pilsoņu sarakstā ar nosaukumu "Bezpartejisko pilsoņu grupa". Par Satversmes sapulces deputātiem Rīgas apgabalā no Bezpartejisko pilsoņu grupas kļuva Arveds Bergs, Kārlis Kasparsons, Juris Ķēmanis, Zelma Cēsniece-Freidenfelde, Pauls Ašmanis (Ārlietu ministrijas Informācijas centra vadītājs) un Jānis Taube. Vēlāk Bezpartejisko pilsoņu grupas frakcijai pievienojās arī inženieris Artūrs Ozols no Darba partijas.

1921. gada 25. maijā šie Satversmes sapulces deputāti un Republikāņu partijas līderi Aurēlijs Zēbergs, Eduards Strautnieks un Gustavs Ķempelis dibināja savienību "Bezpartejiskais nacionālais centrs". No 1925. līdz 1931. gadam partijas nosaukums bija Nacionālais Centrs, bet no 1931. līdz 1934. gadam Latviešu Nacionālā Apvienība. Tā bija izteikta labā spārna konservatīvi demokrātiska partija. Biedru skaits nebija liels, bet tas stabili turējās aptuveni 400 cilvēku robežās. Partijas idejas un uzskatus pauda laikraksts „Latvis”.[1]

Dalība Saeimas vēlēšanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gads Vēlēšanas Rezultāti (%) Deputāti (no 100) Piezīmes
1922 1. Saeimas vēlēšanas 4
1925 2. Saeimas vēlēšanas 3,67% 3
1928 3. Saeimas vēlēšanas 2,32% 2 Nepiedalījās Latgales apgabalā
1931 4. Saeimas vēlēšanas 1,09% 0 Nepiedalījās Latgales apgabalā

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dažas konservatīvisma ideoloģijas skices — 4. daļa Arhivēts 2016. gada 23. janvārī, Wayback Machine vietnē. Edmunds Griģis

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]