Meletijs Kaļistratovs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Meletijs Kallistratovs)
Meletijs Kaļistratovs
1., 2., 3. un 4. Saeimas deputāts
Amatā
1922. gads — 1934. gads

Dzimšanas dati 1896. gada 15. maijā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Daugavpils, Daugavpils apriņķis, Vitebskas guberņa, Krievijas impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miršanas dati 1941. gada 23. jūnijā (45 gadu vecumā)
Valsts karogs: Latvijas PSR Daugavpils, Latvijas PSR (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība krievs

Meletijs Kaļistratovs (krievu: Каллистратов, Мелетий Архипович; 1896. gada 15. maijs1941. gada 23. jūnijs) bija Latvijas krievu izcelsmes sabiedrisks un politisks darbinieks. Visu pirmskara Latvijas Saeimu sasaukumu deputāts.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kaļistratovam veltīta ekspozīcija "Kaļistratova namā", Daugavpilī

Dzimis vecticībnieku ģimenē, kura nodarbojās ar tirdzniecību, Daugavpilī.[1] Agri zaudēja tēvu. Pabeidza Ilūkstes skolotāju semināru. Pēc tam strādāja par skolotāju Ilūkstē. Vienlaicīgi veica izglītojošu darbību starp vecticībniekiem. Viņš lasīja viņiem lekcijas. Aktīvi publicējās vietējā žurnālā.

Sākoties Pirmajam pasaules karam brīvprātīgi iestājās Krievijas impērijas armijā. Beidzoties Pirmajam pasaules karam iestājās Anatola Līvena rotā, kuras sastāvā karoja pret Sarkano armiju Latvijā un arī Igaunijā, Krievijā (Nikolaja Judeņiča armijas sastāvā).

1920. gadā atgriezās Daugavpilī, kur iesaistījās politiskā darbībā. No 1920. līdz 1922. gadam bija krievu kopienas pārstāvis pilsētas domē. 1922. gadā no vecticībnieku saraksta tika ievēlēts par 1. Saeimas deputātu. Pēc tam ievēlēts arī visās nākamajās pirmskara Saeimās.[2][3] Aktīvi darbojās ar krievu kopienu saistītu jautājumu risināšanā. No 1930. gada sāka izdot laikraksta pielikumu «Latgales Balss» (krievu: «Голос Латгалии»).

Pēc 1934. gada 15. maija valsts apvērsuma pusgadu atradās ieslodzījumā Liepājas koncentrācijas nometnē. Pēc tam strādāja par skolotāju Daugavpilī.

1940. gadā, kad Latvija tika okupēta, kļuva par krievu skolas direktoru, tomēr jau oktobrī tika apcietināts. Pēc tam notiesāts kā baltgvardu kustības dalībnieks un 1941. gadā 23. jūnijā nošauts Daugavpils cietuma pagalmā. Apglabāts Daugavpilī, vecticībnieku kapsētā. Viņa sievai un bērniem izdevās emigrēt. Sākotnēji viņi atradās bēgļu nometnēs Vācijā, bet pēc tam izceļoja uz ASV.

Kaļistratova nams[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daugavpilī darbojas «Kaļistratova nams» (krievu: «Дом Каллистратова»), kurā atrodas Daugavpils krievu kultūras centrs (Nometņu iela 21). Šajā namā Kaļistratovs dzīvoja līdz pat savam arestam. Namā atrodas bibliotēka, memoriāla istaba Meletijam Kaļistratovam un citiem Latvijas krievu sabiedriskiem un politiskiem darbiniekiem. Nama telpās notiek dažādi pasākumi.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «M. A. Kaļistratova memoriālā istaba» (krievu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 15. augustā. Skatīts: 2009. gada 11. februārī.
  2. «Latvijas Republikas Saeima». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 18. jūnijā. Skatīts: 2009. gada 11. februārī.
  3. «Каллистратов Мелетий Архипович» (krievu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2024. gada 10. janvārī. Skatīts: 2008. gada 24. maijā.
  4. «M.Kaļistratova nams» (krievu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 24. maijā. Skatīts: 2008. gada 24. maijā.