Valstu saraksts pēc Tautas attīstības indeksa ar iekļautu nevienlīdzību

Vikipēdijas lapa
Jump to navigation Jump to search
Pasaules karte pēc nevienlīdzības koriģētā Tautas attīstības indeksa, 2018. gada ANO atskaite.
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350-0.399
  0.300-0.349
  0.250-0.299
  ≤ 0.250
  Nav datu

Šis ir valstu saraksts pēc Tautas attīstības indeksa ar iekļautu nevienlīdzību (TAIN), ko ANO Attīstības programma publicēja savā 2018. gada ziņojumā par tautas attīstību. Saskaņā ar 2016. gada ziņojumu "TAIN var interpretēt kā tautas attīstības līmeni, kad tiek ņemta vērā nevienlīdzība," tā kā pats Tautas attīstības indekss ir "potenciālās tautas attīstības indekss (vai maksimālais TAI, ko varētu sasniegt, ja nepastāvētu nevienlīdzība).”[1][2]

TAI, no kura iegūst TAIN, ir kombinēta statistika par paredzamo dzīves ilgumu, izglītību un ienākumiem uz vienu iedzīvotāju, ko izmanto, lai valstis vai to reģionus iedalītu četrās to attīstības pakāpēs. TAI izstrādāja Pakistānas ekonomists Mahbubs ul Haks, un tas ir piesaistīts Indijas Nobela prēmijas laureāta Amartjas Sena darbam par cilvēka iespējām. Sarakstu publicēja ANO Attīstības programma. Indekss neievēro vairākus faktorus, piemēram, neto bagātību uz vienu iedzīvotāju, preču relatīvo kvalitāti, CO2 emisiju, noziedzības līmeni un maksātnespējas risku valstī. Tādēļ indeksam ir tendence pazemināt rangu dažām visattīstītākajām valstīm, piemēram, G7 loceklēm un citām.[3]

Metodoloģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Indekss atspoguļo TAI par vidusmēra cilvēku sabiedrībā, kas kļūst mazāks nekā kopējais TAI, ja ir nevienlīdzība veselības, izglītības un ienākumu sadalē. Pie pilnīgas vienlīdzības TAI un TAIN ir vienādi; jo lielāka atšķirība starp abiem, jo lielāka valstī ir nevienlīdzība.

TAIN, kas tiek aprēķināta 151 valstī, atspoguļo tautas attīstības zaudējumus veselības, izglītības un ienākumu nevienlīdzības dēļ. Zaudējumi visās trijās nozarēs dažādās valstīs atšķiras, sākot no dažiem procentiem (Čehijas Republika, Slovēnija) līdz vairāk nekā 40% (Komoru salas, Centrālāfrikas Republika). Kopējie zaudējumi ņem vērā visas trīs nozares.[4]

Saraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sekojošā tabula ierindo valstis atbilstoši to Tautas attīstības indeksam ar iekļautu nevienlīdzību (TAIN). Dati ir balstīti uz 2017. gada aplēsēm.

2017. gada TAI ar iekļautu nevienlīdzību (TAIN) (2018. gada ziņojums)[5][labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Virs vidējā (0.582):
Vieta Valsts TAIN
1 Karogs: Islande Islande 0.878
2 Karogs: Japāna Japāna 0.876
2 Karogs: Norvēģija Norvēģija 0.876
4 Karogs: Šveice Šveice 0.871
5 Karogs: Somija Somija 0.868
6 Karogs: Zviedrija Zviedrija 0.864
7 Karogs: Austrālija Austrālija 0.861
7 Karogs: Vācija Vācija 0.861
9 Karogs: Dānija Dānija 0.860
10 Karogs: Nīderlande Nīderlande 0.857
11 Karogs: Īrija Īrija 0.854
12 Karogs: Kanāda Kanāda 0.852
13 Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande 0.846
13 Karogs: Slovēnija Slovēnija 0.846
15 Karogs: Čehija Čehija 0.840
16 Karogs: Beļģija Beļģija 0.836
17 Karogs: Austrija Austrija 0.835
17 Karogs: Apvienotā Karaliste Lielbritānija 0.835
19 Karogs: Singapūra Singapūra 0.816
20 Karogs: Luksemburga Luksemburga 0.811
21 Karogs: Honkonga Honkonga 0.809
22 Karogs: Francija Francija 0.808
23 Karogs: Malta Malta 0.805
24 Karogs: Slovākija Slovākija 0.797
24 Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 0.797
26 Karogs: Igaunija Igaunija 0.794
27 Karogs: Izraēla Izraēla 0.787
27 Karogs: Polija Polija 0.787
29 Karogs: Dienvidkoreja Dienvidkoreja 0.773
30 Karogs: Ungārija Ungārija 0.772
31 Karogs: Itālija Itālija 0.771
32 Karogs: Kipra Kipra 0.769
33 Karogs: Latvija Latvija 0.759
34 Karogs: Lietuva Lietuva 0.757
35 Karogs: Horvātija Horvātija 0.756
36 Karogs: Baltkrievija Baltkrievija 0.755
37 Karogs: Spānija Spānija 0.754
38 Karogs: Grieķija Grieķija 0.753
39 Karogs: Melnkalne Melnkalne 0.741
40 Karogs: Krievija Krievija 0.738
41 Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 0.737
42 Karogs: Portugāle Portugāle 0.732
43 Karogs: Rumānija Rumānija 0.717
44 Karogs: Bulgārija Bulgārija 0.710
44 Karogs: Čīle Čīle 0.710
46 Karogs: Irāna Irāna 0.707
46 Karogs: Argentīna Argentīna 0.707
48 Karogs: Albānija Albānija 0.706
49 Karogs: Ukraina Ukraina 0.701
50 Karogs: Urugvaja Urugvaja 0.689
51 Karogs: Maurīcija Maurīcija 0.683
52 Karogs: Gruzija Gruzija 0.682
53 Karogs: Azerbaidžāna Azerbaidžāna 0.681
54 Karogs: Armēnija Armēnija 0.680
55 Karogs: Barbadosa Barbadosa 0.669
55 Karogs: Turcija Turcija 0.669
57 Karogs: Serbija Serbija 0.667
58 Karogs: Šrilanka Šrilanka 0.664
59 Karogs: Ziemeļmaķedonija Ziemeļmaķedonija 0.661
60 Karogs: Kostarika Kostarika 0.651
61 Karogs: Bosnija un Hercegovina Bosnija un Hercegovina 0.649
62 Karogs: Ķīna Ķīna 0.643
63 Karogs: Mongolija Mongolija 0.639
64 Karogs: Venecuēla Venecuēla 0.636
64 Karogs: Taizeme Taizeme 0.636
66 Karogs: Moldova Moldova 0.627
67 Karogs: Panama Panama 0.623
68 Karogs: Sentlūsija Sentlūsija 0.622
69 Karogs: Jordānija Jordānija 0.617
70 Karogs: Meksika Meksika 0.609
71 Karogs: Jamaika Jamaika 0.608
72 Karogs: Kirgizstāna Kirgizstāna 0.606
72 Karogs: Peru Peru 0.606
74 Karogs: Ekvadora Ekvadora 0.603
75 Karogs: Alžīrija Alžīrija 0.598
76 Karogs: Palestīnas autonomija Palestīna 0.583
    Zem vidējā:
Vieta Valsts TAIN
77 Karogs: Dominikāna Dominikāna 0.581
78 Karogs: Brazīlija Brazīlija 0.578
79 Karogs: Turkmenistāna Turkmenistāna 0.575
80 Karogs: Filipīnas Filipīnas 0.574
80 Karogs: Vjetnama Vjetnama 0.574
82 Karogs: Tunisija Tunisija 0.573
83 Karogs: Kolumbija Kolumbija 0.571
84 Karogs: Indonēzija Indonēzija 0.563
85 Karogs: Tadžikistāna Tadžikistāna 0.562
86 Karogs: Surinama Surinama 0.557
87 Karogs: Beliza Beliza 0.550
88 Karogs: Maldīvija Maldīvija 0.549
89 Karogs: Irāka Irāka 0.546
90 Karogs: Gabona Gabona 0.545
91 Karogs: Gajāna Gajāna 0.532
92 Karogs: Salvadora Salvadora 0.524
93 Karogs: Paragvaja Paragvaja 0.522
94 Karogs: Bolīvija Bolīvija 0.514
95 Karogs: Nikaragva Nikaragva 0.507
96 Karogs: Vanuatu Vanuatu 0.499
97 Karogs: Ēģipte Ēģipte 0.493
98 Karogs: Santome un Prinsipi Santome un Prinsipi 0.473
99 Karogs: Kambodža Kambodža 0.469
99 Karogs: Kongo Republika Kongo Republika 0.469
101 Karogs: Indija Indija 0.468
102 Karogs: Gvatemala Gvatemala 0.467
102 Karogs: Dienvidāfrika Dienvidāfrika 0.467
104 Karogs: Mjanma Mjanma 0.466
105 Karogs: Bangladeša Bangladeša 0.462
106 Karogs: Hondurasa Hondurasa 0.459
107 Karogs: Austrumtimora Austrumtimora 0.452
108 Karogs: Butāna Butāna 0.446
109 Karogs: Laosa Laosa 0.445
110 Karogs: Kenija Kenija 0.434
111 Karogs: Nepāla Nepāla 0.427
112 Karogs: Namībija Namībija 0.422
113 Karogs: Gana Gana 0.420
114 Karogs: Svatini Svatini 0.414
115 Karogs: Tanzānija Tanzānija 0.404
116 Karogs: Angola Angola 0.393
117 Karogs: Zambija Zambija 0.388
118 Karogs: Pakistāna Pakistāna 0.387
119 Karogs: Madagaskara Madagaskara 0.385
120 Karogs: Uganda Uganda 0.370
121 Karogs: Ruanda Ruanda 0.367
122 Karogs: Kamerūna Kamerūna 0.366
123 Karogs: Lesoto Lesoto 0.359
124 Karogs: Afganistāna Afganistāna 0.350
125 Karogs: Mauritānija Mauritānija 0.348
126 Karogs: Nigērija Nigērija 0.347
127 Karogs: Togo Togo 0.344
128 Karogs: Senegāla Senegāla 0.340
129 Karogs: Malāvija Malāvija 0.332
130 Karogs: Etiopija Etiopija 0.331
131 Karogs: Sudāna Sudāna 0.328
132 Karogs: Benina Benina 0.326
133 Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR 0.319
134 Karogs: Kotdivuāra Kotdivuāra 0.311
135 Karogs: Jemena Jemena 0.308
136 Karogs: Džibutija Džibuti 0.306
136 Karogs: Gvineja Gvineja 0.306
138 Karogs: Haiti Haiti 0.304
139 Karogs: Libērija Libērija 0.298
140 Karogs: Mozambika Mozambika 0.294
141 Karogs: Gambija Gambija 0.289
142 Karogs: Burkinafaso Burkinafaso 0.288
143 Karogs: Mali Mali 0.282
144 Karogs: Burundi Burundi 0.278
145 Karogs: Gvineja-Bisava Gvineja-Bisava 0.276
146 Karogs: Komoras Komoru salas 0.275
147 Karogs: Sjerraleone Sjerraleone 0.266
148 Karogs: Nigēra Nigēra 0.250
149 Karogs: Čada Čada 0.249
150 Karogs: Dienvidsudāna Dienvidsudāna 0.247
151 Karogs: Centrālāfrikas Republika Centrālāfrikas Republika 0.212

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Human Development Reports,Composite indices — HDI and beyond (2015) 87
  2. «Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI)». Hdr.undp.org. Skatīts: 2010-11-05.
  3. The Courier. Commission of the European Communities. 1994.
  4. «Frequently Asked Questions - Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI)». United Nations.
  5. «Human Development Reports». hdr.undp.org.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]