Rīgas Grebenščikova lūgšanu nams

Vikipēdijas lapa
Rīgas Grebenščikova vecticībnieku kopienas lūgšanu nams
Pamatinformācija
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Mazā Krasta iela 73, Rīga, Latvija
Piederība konfesijai vecticībnieki
Statuss Lūgšanu nams
Oficiālais nosaukums: Grebenščikova vecticībnieku kopienas lūgšanu nama ar klosteri apbūve
Aizsardzības numurs 6629
Vērtības grupa Valsts nozīmes
Tipoloģiskā grupa Arhitektūra

Rīgas Grebenščikova vecticībnieku kopienas lūgšanu nams ir vecticībnieku dievnams Rīgā, Latvijā. Tajā darbojas pasaulē lielākā vecticībnieku draudze, tās sastāvā ir apmēram 25 tūkstoši ticīgo.[1]

Grebenščikova vecticībnieku kopienas lūgšanu nama ar klosteri apbūve ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.[2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dievnams ticis dibināts apmēram 1760. gadā. Sākotnējis ticis ierīkots koka šķūnī, vēlāk pārbūvēta par ķieģeļu celtni.[1] Sākotnējais dievnama nosaukums bija "Maskavas lūgšanu nams Daugavas krastā", jo tas atradās Daugavas krastā.[1]

1826. gadā lūgšanu nams tika nosaukts Alekseja Grebenščikova vārdā (vācu: Alexey Grebentschikow), kas bija turīgs tirgotājs, mecenāts Rīgas pilsētā.[1] Grebenščikova vārdā nosaukta arī namam piegulošā Grebenščikova iela.

1867. gada Rīgas kartē [3] lūgšanas nama atrašanās vieta atzīmēta ar nosaukumu "Nabagmāja vecticībniekiem" (no vācu: Armenhaus für die Altgläubigen). Nabagmājas tolaik pazina kā nespējnieku, veco un slimo cilvēku patversmes, kas tika veidotas jau viduslaikos kā baznīcas vai privātu mecenātu organizētas patversmes.

Kādā 1873. gada laikrakstā, raksturojot atbalsta līmeni trūcīgajiem (vācu: Armenpflege) Rīgā 1870. gadā, šī mītne minēta kā "Grebenščikova nabagmāja vecticībniekiem".[4] Rakstā arī minēts, ka vairums šādu labdarības organizāciju, tostarp nosaucot arī Grebenščikova mītni, parasti atbalstījušas tikai savai konfesijai piederīgos.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]