Salas Svētā Jāņa baznīca

Vikipēdijas lapa

Koordinātas: 56°56′14″N 23°42′21″E / 56.93722°N 23.70583°E / 56.93722; 23.70583

Salas Sv. Jāņa baznīca (2001).

Salas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskā baznīca ir luterāņu dievnams, kas atrodas Spuņciemā Mārupes novadā. Dievnamā atrodas 1871. gadā darināta Jūliusa Dēringa altārglezna "Jēzus pie krusta".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Babītes draudzes novada Sv. Jāņa kapelu, tāpat kā Sv. Nikolaja un Sv. Annas kapelas pie senā Lielupes kara ceļa uz Zemgali jau 13. gadsimtā izveidojuši Daugavgrīvas cisterciešu klostera mūki.

Zviedru Vidzemes laikā 1658. gadā pēc Babītes draudzes novada sadalīšanas izveidojās Salas draudzes novads. Salas draudzei piederēja divas koka baznīcas — Sv. Bērtuļa (Bartolomeja) kapela (atradās pie Ķīšiem) un Sv. Jāņa kapela (atradās Jāņragā iepretim Slokai). Jauna koka baznīca uzcelta un iesvētīta 1694. gadā, Rīgas zvejnieku amata biedrība baznīcai bija dāvinājusi krāsainus logus ar Bībeles motīviem. Līdz mūsdienām saglabājusies laikā no 1869. līdz 1870. gadam celtā mūra baznīca.

Baznīcas ēka[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Salas Sv. Jāņa baznīcā Rīgas pilsētas arhitekts Felsko ir eklektiski apvienojis neogotikas, neoromānikas un neorenesanses stilus. Baznīcas tornis ir sadalīts trīs stāvos. Virs durvju portāla atrodas rozes logs, virs tā ir mazs pusloka lodziņš, torņa augšdaļa atrodas zvans, kuru sedz pusloka logi ar koka slēģiem. Torņa sānos atrodas šauras loga ailes. Baznīcai ir divslīpju jumts, taču no iekšpuses redzams, ka baznīca griesti ir līdzeni. Raugoties no ārpuses uz dekoratīviem elementiem, redzami sarkanie ķieģeļi, kas labi izceļ baznīcas kontūras, taču lielākie laukumi ir gaiši dzelteni. Baznīcas austrumu daļā ir šķautņaina apsīda, kurā ir trīs pusloka logi. Apsīdai no abām pusēm piekļaujas palīgtelpas.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]