Priedaines baznīca

Vikipēdijas lapa
Priedaines Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas Romas katoļu baznīca
Priedaines katoļu baznīca
Priedaines Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas Romas katoļu baznīca (Latvija)
Priedaines Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas Romas katoļu baznīca
Priedaines Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas Romas katoļu baznīca
Pamatinformācija
Atrašanās vieta Karogs: Latvija Latvija,
Krāslava,
Priedaine (Krāslava)
Koordinātas 55°53′32″N 27°09′28″E / 55.89222°N 27.15778°E / 55.89222; 27.15778Koordinātas: 55°53′32″N 27°09′28″E / 55.89222°N 27.15778°E / 55.89222; 27.15778
Piederība konfesijai Romas katoļu baznīca
Iesvētīšanas gads 2002
Baznīcas vai organizācijas statuss Jelgavas diecēze
Statuss baznīca
Vadība prāvests
Janušs Bulašs
Arhitektūras apraksts
Fasādes virziens R
Celtniecības sākums 2000
Celtniecības beigas 2002

Priedaines Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas Romas katoļu baznīca ir Romas katoļu Rīgas metropolijas Jelgavas diecēzes draudzes baznīca.[1] Tā atrodas Krāslavas pilsētas daļā Priedainē, Dārza ielā 30.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākotnēji Priedaines katoļticīgie cilvēki apmeklējuši Krāslavas baznīcu. Sākoties Trešajai atmodai, Priedaines katoļi sāka domāt par savu draudzi. 1997. gada 15. aprīlī tā tika oficiāli reģistrēta.[2] 2000. gadā draudze ieguva īpašumā bijušo Priedaines kluba ēku, kuru nolēma pārbūvēt par baznīcu. Celtniecību finansēja Jelgavas diecēze un Priedaines katoļu draudze.[3] Būvdarbus vadīja draudzes vecākais Julijans. Dievkalpojumus nepabeigtajā dievnamā sāka noturēt jau 2001. gadā. 2002. gada 21. jūlijā Jelgavas diecēzes bīskaps Antons Justs baznīcu konsekrēja, veltot to divu Eiropas aizbildņu Svētās Brigitas un Svētās Katrīnas no Sjēnas godam un aizbildniecībai. Konsekrācijā piedalījās Grīvas baznīcas dekāns Arnolds Olehno, Krāslavas baznīcas dekāns prelāts Jāzeps Lapkovskis, Piedrujas baznīcas prāvests Marians Daļeckis, Baltkrievijas priesteris Jāzeps Trubovičs, Priedaines prāvests Janušs Bulašs, Rīgas Garīgā semināra kleriķi un daudzi citi priesteri, kā arī laji.[4] 2007. gada 6. augustā bīskaps Antons Justs iesvētīja Dievmātes grotu un statuju, kas Priedaines baznīcas dārzā izveidota par draudzes saziedoto naudu.[5]

Eksterjers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baznīca ir mūra ēka ar skārda jumtu un nelielu torni uz tā, kura galā novietots dzelzs krusts. Sienās redzami atbalsta piloni. Ieejas durvis no abiem ēkas sāniem. Dievnama priekšā izveidots akmeņu dārzs. Galvenās ieejas priekšā, kreisajā pusē atrodas grota ar Dievmātes skulptūru tajā, kas tika atvesta no Polijas.

Interjers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tā ir trīsnavu telpa ar betona grīdu, ieklāta ar mākslīgo segumu un koka dēļu griestiem, kas vidējā jomā veidoti velvē, bet sānu navās lēzeni. Griestu smagumu tur kvadrātveidīgas kolonnas, pa divām katrā pusē. Virs ieejas ir kora telpas. Interjers veidots kokā. Presbitērija daļa ir paaugstināta, tā sānos ir divas sakristejas. Dievnamā ir trīs altāri. Galvenā jeb centrālā altāra retabls atrodas presbitērija gala sienas centrā, kur pie sienas ir novietots krucifikss ar Krustā sistā Pestītāja tēlu. Tā abos sānos pie sienas ir svēto skulptūras. Mensa jeb altāra galds atrodas priekšā, tuvāk lūgšanu zālei. Kreisajā pusē ir Dievmātes altāris ar svētās gleznu, bet labajā pusē Jēzus Kristus altāris ar viņa gleznu. Logos ir ievietotas Noras Cēsnieces vitrāžas.

Draudze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Draudze iekļaujas Romas Katoļu Rīgas Metropolijas klēra Jelgavas diecēzē. Draudzi apkalpo prāvests Janušs Bulašs.[1] Draudze oficiāli nodibinājās 1997. gadā. Draudzei piederīgi ir katoļi, kas dzīvo Priedainē un tās apkārtnē. Dievkalpojumi notiek trīs reizes nedēļā. Dievkalpojumi tiek noturēti latviešu un poļu valodās.

Draudzes lielākie svētki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Draudzes lielākie svētki ir Svētās Katrīnas no Sjēnas diena, Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Sirds diena, Svētās Brigitas diena — 40 stundas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Jelgavas diecēze Arhivēts 2008. gada 28. decembrī, Wayback Machine vietnē. www.catholic.lv
  2. LURSOFT datubāze wwww.company.lursoft.lv
  3. Krāslavā iesvētīja Priedaines baznīcu[novecojusi saite] www.latgaleslaiks.lv
  4. Katoļu kalendārs 2003. Rīga: Rīgas metropolijas Romas katoļu kūrijas izdevums, 2002. 59.lpp.
  5. Bīskaps Priedainē iesvētīja Dievmātes grotu Arhivēts 2016. gada 4. martā, Wayback Machine vietnē. www.news.frut.lv

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]