Gārsenes muiža

Vikipēdijas lapa
Gārsenes muiža
Gārsenes muiža
Karte
Iepriekšējie nosaukumi Herrenhaus Garßen
Vispārīga informācija
Arhitektūras stils Neogotika
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Gārsene, Jēkabpils novads, Latvija
Pašreizējais izmantotājs Aknīstes novada TIC un muzejs
Pabeigta Ap 1856
Rekonstrukcija Pārbūvēta 1939
Īpašnieks Aknīstes novada pašvaldība

Gārsenes muižas kungu māja (vācu: Herrenhaus Garßen) jeb Gārsenes pils atrodas Jēkabpils novada Gārsenes pagasta Gārsenē. Muiža līdz Latvijas agrārajai reformai 1920. gadā piederēja Budbergu dzimtai, tagad Aknīstes novada pašvaldībai.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gārsenes muižu 1583. gadā Kurzemes un Zemgales hercogs Gothards izlēņoja savam staļļmeistaram Godhardam Budbergam no Beninghauzenas un tā uz vairākiem gadsimtiem kļuva par Budbergu dzimtmuižu. Gārsenes kapos atrodas Budbergu dzimtas kapenes (kapliča).

Tagadējā kungu māja tapusi ap 1856. gadu, sākumā uzcelta pils divstāvīgā daļa, bet zemākais spārns uzcelts 1885. gadā.

1939. gadā pēc arhitekta Vasiļjeva projekta bijušo muižas ēku pārbūvēja Gārsenes pamatskolas vajadzībām.

Muižas ansamblis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gārsenes muižas kungu māja būvēta neogotikas stilā. Lielāko divstāvu pils daļu papildina apaļš četrstūrveida stūra tornis, kā arī ieejas lievenis, bet mazāko – vienstāva – apaļš piebūvēts tornis. Fasādi interesantu un dzīvīgu padara ailes, kuras sagrupētas pa divām, bet pie balkona pa trim. Gārsenes pilī saglabājušās durvis ar stiklotu augšējo daļu, podiņu krāsns un krāsns ar gleznojumiem (valsts nozīmes mākslas piemineklis). Uz balta fona uzgleznotas buru laivas, vējdzirnavas, jūras skati u.c.

Pilī atrodas muzejs, kurā var apskatīt ekspozīciju par Budbergu dzimtu un pils vēsturi. Gārsenes meža parkā ir izveidotas dabas takas.[1]

Gārsenes muižas pils priekšā atrodas vārtu stabi. Saimniecības ēkas grupējas ap parādes pagalmu, blakus pilij ir sena klēts un stallis ar lieveņa arkādi. Otrpus bruģētajam ceļam atrodas dzirnavas. Muižas kompleksā ietilpst arī brūzis ar strādnieku māju un kalpu māja.[2]

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Koordinātas: 56°5′58″N 25°48′36″E / 56.09944°N 25.81000°E / 56.09944; 25.81000