Līvbērzes muiža

Vikipēdijas lapa
Līvbērzes muižas kungu māja (1931)
Kungu māja pirms atjaunošanas (2010)

Bērzes muiža (vācu: Lieven-Bersen) bija Zemgales muiža, kas atradās mūsdienu Jelgavas novada Līvbērzes pagasta Līvesmuižas ciemā. Muižas apbūve ir 18. gadsimta vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dobeles draudzes novada Līvbērzes muižas kungu māja celta 18. gadsimta pirmajā pusē, kad tās īpašnieks bija Vilhelms Heinrihs fon Līvens (1691–1756). Līvbērzes muižas kopplatība bija 4285 ha.

Arhitektūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ēkas arhitektūru raksturo baroka formu valoda apvienojumā ar vietējām celtniecības tradīcijām. Senākajam mūra korpusam 18. gadsimtā piebūvēts jauns – izstiepta taisnstūra formas korpuss koka konstrukcijā uz laukakmens pamatiem. Šķērskorpusa pārējā daļa turpina veco mūru apjomus, tā radot simetrisku ēkas plānu T burta formā. Ēku sedz augsts mansarda jumts, bet zelmiņos saglabājies oriģinālais pildrežģis. 1774. gadā tika pabeigts vārtu tornis ar pulksteni, kas ar savu barokālo siluetu kļuva par Līvbērzes muižas pazīšanas zīmi. Tornis pieslēdzās mūra korpusa gala sienai, bet Latvijas PSR laikā to nojauca, lai pagalmā varētu iebraukt vietējā kolhoza tehnika. Arī iekštelpas pārbūvēja, saglabājot sienu gleznojumu fragmentus, oriģinālās koka kāpnes un divas telpas ar velvju pārsegumu mūra korpusā, kur, iespējams, atradusies kapela.

Muižas kungu māja un teritorija ilgstoši bija pamesta un atradās sliktā stāvoklī. 2020. gadā uzsāka muižas glābšanas darbus. 2021. gadā arhitektūras pieminekļa statusu piešķīra arī muižas parkam ar vēsturiskajiem stādījumiem, bijušās Gavartiņas upes gultni un mākslīgi veidotajiem vaļņiem un dīķiem, kā arī ar atsevišķiem vēsturisko ēku fragmentiem. 2022. gadā Līvbērzes muižas kungu mājā notika Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmas ietvaros atbalstītie dienvidu fasādes neatliekamie glābšanas darbi arheologa Andra Tomašūna vadībā.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]