Bloka muiža

Vikipēdijas lapa
Blokmuižiņa 20. gadsimta sākumā

Bloka muiža, arī Blokmuižiņa (vācu: Blocksches Höffchen) ir vienstāva klasicisma stila koka muižiņas ēka Vienības gatvē 27 Torņakalna apkaimē Pārdaugavā. Ēku no trim pusēm aptver īpatnēja galerijas stila kolonāde.

Blokmuižiņa mūsdienās (skats no pagalma)

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tagadējo ēku toreizējās Jelgavas šosejas malā 1841. — 1843. gadā uzcēla viesnīcnieks Bartels Šeibe, līdzās izveidots dārzs. Pēc tam, kad 1857. gadā muižiņu savā īpašumā ieguva kapteinis Eduards Bloks, to sāka dēvēt viņa vārdā.

No 1894. līdz 1937. gadam šajā ēkā atradās P. Lihingeram piederošā Torņakalna vecā aptieka, 1930. gados muižiņas īpašnieks bija Valsts saimniecības departamenta vicedirektors Jūlijs Benšons.

1952. — 1954. gadā Bloka muižiņas ēku atjaunoja un tajā iekārtoja Zinātniskās restaurācijas darbnīcu administratīvās telpas. 1963. gadā ēku pielāgoja bibliotēkas vajadzībām. 2000. gadā ēku plānoja atjaunot "Lido" grupa, bet 2006. gadā to iegādājas nekustamā īpašuma kompānija "Capitolia Group”. Līdz 2008. gadam ēkā noritēja atjaunošanas darbi, paredzot biroju telpu izvietošanu gan ēkas pamatstāvā, gan arī bēniņos. Finanšu krīzes dēļ darbi apstājās un pašlaik ēka ir pamesta.[1]

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vienstāva koka ēka ir labi saglabājusies, tai ir četrslīpju jumts ar kārniņiem, jumta centrā lēzens frontons ar lielu, trīsdaļīgu pusloka formas logu. Kolonāde aptver trīs ēkas puses, bet pagalma pusē atrodas ieejas portiks ar balkonu. Parka ieejas dubultās durvis veidotas ampīra un klasicisma stilā ar virslogu, kuru masīvās proporcijas visdrīzāk noteikuši funkcionāli apsvērumi. Muižiņas apbūvē ietilpst arī neliela vienstāva koka dzīvojamā ēka ar kolonnām dekorētu lieveni.[2] Ēkas ārsienas celtas guļšķautņu konstrukcijā, starpsienas gan guļšķautņu, gan stāvstatņu konstrukcijā. Ārsienu iekšējās plaknes apmestas uz skaliņiem, ārējām plaknēm krāsojums tieši uz guļbaļķiem. Pagrabstāvam mūra sienas, pārsegums — māla ķieģeļu velves. Pirmajam stāvam ir koka siju pārsegumi ar masīvu aizbērumu. Jumtu veido spāres ar savilcēm, kas balstītas uz taisnā jumta krēsla.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]