Jūrkalnes baznīca

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Jūrkalnes katoļu baznīca)
Jūrkalnes baznīca
Jūrkalnes katoļu baznīca
Jūrkalnes baznīca (Latvija)
Jūrkalnes baznīca
Jūrkalnes baznīca
Pamatinformācija
Atrašanās vieta Karogs: Latvija Latvija, Ventspils novads, Jūrkalnes pagasts, Jūrkalne
Koordinātas 57°00′19″N 21°23′04″E / 57.00528°N 21.38444°E / 57.00528; 21.38444Koordinātas: 57°00′19″N 21°23′04″E / 57.00528°N 21.38444°E / 57.00528; 21.38444
Piederība konfesijai Romas katoļu baznīca
Iesvētīšanas gads 1862
Baznīcas vai organizācijas statuss Liepājas diecēze
Statuss baznīca
Vadība prāvests
Andris Vasiļevskis
Mājaslapa www.katedrale.lv
Arhitektūras apraksts
Fasādes virziens R
Celtniecības beigas 1862
Specifikācija
Garums 12 m
Platums 8 m
Būvmateriāli mūra

Jūrkalnes Svētā Jāzepa Romas katoļu baznīca ir Romas katoļu Rīgas metropolijas Liepājas diecēzes draudzes baznīca.[1] Tā atrodas Ventspils novada Jūrkalnes pagasta centrā Jūrkalnē. Viena no trijām vēsturiskajām Suitu novada baznīcām, suitu kultūrtelpas sastāvdaļa, kas iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Dievnamam piešķirts Eiropas kultūras mantojuma zilais karogs.[2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jūrkalnes pirmo koka kapelu uzcēla muižnieks Juris Ulrihs fon Šverins reizē ar Alsungas baznīcu 1623. gadā. 1624. gada 3. novembrī muižkungs parakstījis aktu, ka gadā maksās 200 zlotu naudā un noteiktu uzturu graudā prāvestam, kas apkalpos Alsungas un Jūrkalnes baznīcas. 1642. gada 6. jūnijā muižture Barbara Šverina Konarska apsolīja priesteru pārtikai 300 zlotu un palielināt maizes devu, prasot, lai abās vietās būtu vikārs priesteris, kurš prastu latviešu valodu, sludinot ticību latviešiem. Kapelai novecojot, 1786. gadā Livonijas bīskapijas kanoniķis un Alsungas prāvests Antons Bužinskis uzbūvēja nākamo koka baznīcu par draudzes locekļu un Kurzemes hercoga Pētera Bīrona līdzekļiem un 27. augustā iesvētīja Svētā Pētera godam. Šis dievnams bija celts pašā jūras krastā, kur kāds kuģa kapteinis bija izglābies no bojā ejas.[3] Par piemiņu tam baznīcā kā žirondols karājies izglābtā kuģa modelis, kurš vēlāk tika pārnests uz nākamo baznīcu.

Veco kapsētu un vecās baznīcas pamatus, kuras vietā vēl 1925. gadā bija krusts, noskaloja jūra.[4]

Tagadējo mūra baznīcu būvēja draudzes locekļi, 1862. gadā to iesvētīja Alsungas baznīcas prāvests J. Proņevičs, veltot to Svētā Jāzepa godam. Ar to Jūrkalnes draudze bija kļuvusi par pastāvīgu draudzi un nodalījās no Alsungas draudzes.

Eksterjers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dievnams ir mūra celtne ar vienu torni, kurā ir divi zvani un dakstiņu jumtu. Tā ir 12 metrus gara, 8 metrus plata un 6 metrus augsta ēka. To ieskauj dārzs, ko noslēdz mūra žogs, kura turpinājums iekļauj arī kapsētu. Baznīcas dārzā atrodas prāvesta Juža Novicka kaps. Aiz dievnama dārza ir draudzes plebānija.

Jūrkalnes katoļu baznīca 1999. gadā

Interjers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baznīcai ir koka grīda un griesti, kas ir veidoti velvē. Tā ir vienas navas telpa. Virs ieejas ir kora telpas, kurās atrodas ērģeles. Presbitēriju, aiz kura atrodas sakristeja, no lūgšanu zāles šķir koka dievgalds. Sakristejā atrodas ģērbkambaris un trauki. Dievnamam ir divi altāri, no kuriem vienā ir Svētā Jāzepa glezna. Dievnama griestos iekārts kuģa modelis.

Draudze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Draudze iekļaujas Romas Katoļu Rīgas Metropolijas klēra Liepājas diecēzē. Draudzi apkalpo prāvests Andris Vasiļevskis.[5] Jūrkalnes draudze tika izveidota 1862. gadā, taču oficiāli par tādu kļuva tikai atjaunotās Rīgas diecēzes laikā. Dievkalpojumi baznīcā notiek divas reizes mēnesī. Draudzei ir divas kapsētas — Jūrkalnes kapsēta, kas atrodas blakus dievnamam un Sārnates kapsēta.

Draudzes lielākie svētki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Draudzes lielākie svētki ir Svētā Jāzepa diena un Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, ko jūrkalnieši sauc par Zāļu dienu.[6]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Liepājas diecēze Arhivēts 2008. gada 28. decembrī, Wayback Machine vietnē. www.catholic.lv
  2. Jūrkalnes baznīcai piešķirts zilais Eiropas kultūras mantojuma karogs www.katedrale.lv
  3. Svilāns, J. Latvijas Romas katoļu baznīcas. Rīga: Rīgas Metropolijas kūrija, 1995. 281.lpp.
  4. Svilāns, J. Latvijas Romas katoļu baznīcas. Rīga: Rīgas Metropolijas kūrija, 1995. 281.-282.lpp.
  5. Jūrkalnes Sv. Jāzepa draudze www.katedrale.lv
  6. Jūrkalne: Zāļu dienas nosvinētas[novecojusi saite] www.kurzemnieks.lv

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]