Valentīna Zeile

Vikipēdijas lapa
Valentīna Zeile
LR Augstākās Padomes deputāte
Amatā
1990 — 1993

Dzimšanas dati 1937. gada 1. martā
Bukmuižas pagasts, Karogs: Latvija Latvija
Miršanas dati 2018. gada 18. augustā
Profesija ekonomiste
Augstskola Latvijas Universitāte

Valentīna Zeile (1937—2018) bija latviešu ekonomiste un politiķe. Viena no Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputātiem, kuri 1990. gada 4. maijā nobalsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarāciju.[1]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi 1937. gada 1. martā Rēzeknes apriņķa Bukmuižas pagastā zemnieka Boļeslava Dubras un viņa sievas Feliciānas ģimenē. Tēvs gāja bojā Otrajā pasaules karā, māte pēc kara beigām strādāja Kokneses skolā, vēlāk pārcēlās uz Rīgu un strādāja Aviācijas rūpnīcā.

V. Zeile studēja Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātē. No 1955. gada strādāja par kredītinspektori un kredītu daļas vadītāju PSRS valsts bankas Pļaviņu nodaļā, vēlāk Rīgas pilsētas izpildkomitejā un Latvijas Valsts universitātē.

Sākoties Atmodas kustībai, Valentīna Zeile kļuva par Latvijas Tautas frontes Tautsaimniecības komisijas vadītāju. 1990. gadā Valentīnu Zeili no Preiļu vēlēšanu apgabala ievēlēja Latvijas Augstākajā Padomē, viņa bija tās Ekonomikas komisijas locekle, vēlāk – Budžeta komisijas vadītāja, piedalījās Latvijas Bankas izveidošanā, tās likumdošanas sagatavošanā un pieņemšanā. 1990. gada 4. maijā nobalsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarāciju.

Pēc dalības Augstākajā Padomē līdz 2011. gadam bija Latvijas Bankas padomes locekle.

Mirusi 2018. gada 18. augustā Rīgā, apglabāta Rīgas Pirmajos Meža kapos.[2]

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]