Egils Einārs Jurševics

Vikipēdijas lapa
Egils Einārs Jurševics
Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputāts

Dzimšanas dati 1959. gada 12. aprīlī (65 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Baldone, Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Profesija ārsts
Augstskola Rīgas Medicīnas institūts

Egils Einārs Jurševics (dzimis 1959. gada 12. aprīlī Baldonē) ir latviešu ārsts, uzņēmējs un politiķis, bijušais Latvijas Augstākās Padomes deputāts.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1959. gada 12. aprīlī Baldonē[1]. Pēc studijām Rīgas Medicīnas institūtā strādāja par Liepājas rajona centrālās slimnīcas Priekulē bērnu nodaļas vadītāju.[2]

Atmodas kustības laikā 1988. gadā E. Jurševics iestājās Latvijas Sociāldemokrātiskajā strādnieku partijā (LSDSP). 1990. gadā viņu ievēlēja par Latvijas Augstākās Padomes deputātu no 142. Durbes vēlēšanu apgabala, 1990. gada 4. maijā E. Jurševics nobalsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.[3]

Pēc deputāta pilvaru laika beigām nesekmīgi kandidēja 5. Saeimas vēlēšanās no LSDSP, yaču netika ievēlēts. Vēlāk bija Labklājības ministrijas Veselības stratēģijas centra direktors, Veselības departamenta direktora vietnieks, Ārstniecības departamenta direktors. 1994. gadā nesekmīgi kandidēja Rīgas domes vēlēšanās.

Vēlāk kļuva par AS „Grindeks” valdes priekšsēdētāja padomnieku nozares politikas jautājumos un par Latvijas patentbrīvo medikamentu asociācijas valdes priekšsēdētāju.

1998. gadā iestājies Jaunajā partijā. 2002. gadā E. Jurševics nesekmīgi kandidēja 8. Saeimas vēlēšanās no Sociāldemokrātu savienības saraksta.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2000. gadā E. Jurševicu apbalvoja ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un goda zīmi par piedalīšanos 1991. gada janvāra barikāžu laika notikumos.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Tālavs Jundzis. 4. maijs: Rakstu, atmin̦u un dokumentu krājums par Neatkarības deklarāciju. Fonds "Latvijas Vēsture", 2000.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 4. maija Deklarācijas Klubs
  2. «Latvijas PSR tautas deputāti, kuri ievēlēti 1990. gada 18. martā». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 1. Janvāris. Skatīts: 2020. gada 10. Janvāris.
  3. Latvijas Republikas Augstākās Padomes vēlēšanas Arhivēts 2019. gada 23. decembrī, Wayback Machine vietnē. saeima.lv