Inese Aizstrauta

Vikipēdijas lapa
Inese Aizstrauta
Inese Aizstrauta 2014. gadā
12. Saeimas deputāte
Amatā
2014. gada 4. novembris — 2018. gada 6. novembris
Prezidents
Premjerministrs
11. Saeimas deputāte
Amatā
2011. gada 17. oktobris — 2014. gada 4. novembris
Prezidents Andris Bērziņš
Premjerministrs
10. Saeimas deputāte
Amatā
2010. gada 2. novembris — 2011. gada 16. oktobris
Prezidents Valdis Zatlers
Premjerministrs Valdis Dombrovskis
Jūrmalas domes priekšsēdētāja
Amatā
2005. gada 18. marts — 2006. gada 7. septembris
Priekštecis Juris Hlevickis
Pēctecis Raimonds Munkevics

Dzimšanas dati 1957. gada 23. jūlijā (66 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Dzīvo Valsts karogs: Latvija Jūrmala, Latvija
Tautība latviete
Politiskā partija Jaunais laiks (2004-2006)
Latvijas Zaļā partija (kopš 2009)
Profesija arhitekte
Augstskola Rīgas Politehniskais institūts

Inese Aizstrauta (dzimusi 1957. gada 23. jūlijā) ir latviešu arhitekte un politiķe. Bijusi Jūrmalas domes priekšsēdētāja un vairāku Saeimas sasaukumu deputāte. Pārstāv Latvijas Zaļo partiju un Zaļo un Zemnieku savienību.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1974. gadā I. Aizstrauta absolvēja Rīgas celtniecības tehnikumu. Pēc tam studēja arhitektūru un 1984. gadā pabeidza Rīgas Politehnisko institūtu arhitektūras specialitātē. Darbojusies profesijā, no 2001. gada bijusi Jūrmalas pilsētas galvenā arhitekte.

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2004. gadā I. Aizstrauta iestājās partijā "Jaunais laiks", no kuras saraksta 2005. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlēta Jūrmalas pilsētas domē un 2005. gada 18. martā, ar "Jūrmalgeitas" skandālu saistītajās skandalozajās mēra vēlēšanās, tika ievēlēta par domes priekšsēdētāju. Amatā, līdzīgi kā visi vēlākie Jūrmalas pašvaldības vadītāji, atradās neilgi — vien līdz 2006. gada septembrim, kad deputātu vairākums viņu atbrīvoja, un par Jūrmalas domes priekšsēdētāju kļuva Raimonds Munkevics.

Jau iepriekš — 2006. gada jūnijā I. Aizstrauta tika izslēgta no partijas "Jaunais laiks", kā pamatojumu minot to, ka viņa domes sēdē balsojusi par pretrunīgi vērtētajiem Jūrmalas pilsētas attīstības plāna grozījumiem. Kopā ar I. Aizstrautu no "Jaunā laika" tika izslēgti vēl divi citi deputāti, bet partija un Jūrmalas domes priekšsēdētāja publiski apmainījās ar apvainojumiem dažādu interešu lobēšanā saistībā ar attīstības plāna grozījumiem.

2009. gadā I. Aizstrauta iestājās Latvijas Zaļajā partijā, no kuras saraksta nesekmīgi kandidēja nākamajās Jūrmalas domes vēlēšanās. Tāpat kandidēja, bet netika ievēlēta 10. Saeimas vēlēšanās no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS). 2011. gada vasarā, kad Andis Bērziņš tika ievēlēts par Latvijas prezidentu, atbrīvojās viņa deputāta vieta Saeimā. Tobrīd iepriekšējais prezidents Valdis Zatlers jau bija ierosinājis 10. Saeimas atlaišanu, tādēļ nākamais ZZS saraksta deputāta kandidāts Indulis Jansons atteicās strādāt Saeimā uz, iespējams, neilgu termiņu, un par Saeimas deputāti kļuva I. Aizstrauta,[1] kas nostrādāja parlamentā līdz 11. Saeimas darba sākumam oktobrī. 11. Saeimas vēlēšanās I. Aizstrauta Saeimā atkal netika ievēlēta. Pēc deputātes darba beigām strādāja Ķekavas novada pašvaldībā par būvvaldes vadītāju.

2013. gada pašvaldību vēlēšanās I. Aizstrauta kandidēja no Latvijas Zaļās partijas saraksta uz vietu Rīgas domē, taču saraksts neguva vēlētāju atzinību. Nākamajā gadā viņa kļuva par 11. Saeimas deputāti uz laiku, kamēr no šī paša saraksta ievēlētais Jānis Dūklavs pilda ministra pienākumus Laimdotas Straujumas valdībā. 2014. gadā kandidēja 12. Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta, taču netika ievēlēta. 2018. gada februārī ieguva Saeimas deputātes mandātu Ingmāra Līdakas vietā, kļūstot par Saeimas deputāti jau trešo reizi (vienmēr ar tā saukto "mīksto" mandātu). No Zaļo un Zemnieku savienības saraksta kandidēja arī 13. Saeimas vēlēšanās, taču netika ievēlēta.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Juris Hlevickis
Jūrmalas pašvaldības vadītāja
2005. gada 18. marts2006. gada 7. septembris
Pēctecis:
Raimonds Munkevics