Māris Mičerevskis

Vikipēdijas lapa
Māris Mičerevskis
Māris Mičerevskis 2021. gadā
13. Saeimas deputāts
Amatā
2021. gada 3. jūnijs — 2022. gada 19. maijs
Prezidents Egils Levits
Premjerministrs Arturs Krišjānis Kariņš
Rīgas domes deputāts
Amata sākums
2022. gada 20. maijs
Prezidents Egils Levits
Premjerministrs Arturs Krišjānis Kariņš
Amatā
2017. gada 3. jūnijs — 2021. gada 3. jūnijs

Dzimšanas dati 1982. gada 21. septembrī (41 gads)
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Dzīvo Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tautība latvietis
Politiskā partija
Tēvs Andrejs Mičerevskis
Māte Janīna Kursīte-Pakule[1]
Profesija rakstnieks, publicists, vēsturnieks, uzņēmējs, politiķis
Augstskola

Māris Mičerevskis (dzimis 1982. gada 21. septembrī Rīgā) ir latviešu rakstnieks, publicists, vēsturnieks, uzņēmējs, politiķis. Rīgas domes deputāts, bijis 13. Saeimas deputāts. Šobrīd — bezpartijisks, iepriekš pārstāvējis partiju "Latvijas attīstībai" un apvienību "Attīstībai/Par!". Valdes loceklis Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrībā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Rīgā 1982. gadā. 2000. gadā Māris Mičerevskis sācis studijas Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, vēstures studijās, iegūstot bakalaura grādu. Šobrīd studē Filoloģijas fakultātē maģistra studijās.[nepieciešama atsauce]

No 2007. gada ir Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības biedrs un valdes loceklis. Publicējis vairākus rakstus par etnogrāfiju "Latvijas Avīzē".

2008. gadā iznākusi pirmā grāmata bērniem "Septiņas dienas Miltiņu karaļvalstī".[2]

Atveidojis Duļķa lomu 2018. gada filmā "Kriminālās ekselences fonds", pie kuras ticis, iegūdams lomu caur pūļa finansējuma kampaņu filmas uzņemšanai.[3]

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2016. gadā partijas "Latvijas attīstībai" kongresā ievēlēts par valdes locekli.[4] Kandidējis 2017. gada Rīgas domes vēlēšanās no Latvijas Reģionu apvienības un partijas "Latvijas attīstībai" apvienotā saraksta,[5] ievēlēts domē.[6] Kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās 2018. gadā no apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta, taču netika ievēlēts.

2020. gada ārkārtas Rīgas domes vēlēšanās, pārstāvot apvienības "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" sarakstu, Māri Mičerevski atkārtoti ievēlēja pašvaldībā. 2020. gada novembrī, vienlaikus ar paziņojumu, ka ir vīlies partijā un kompromitējošas informācijas izplatīšanu par partijas līderi un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, Māris Mičerevskis izstājās no partijas "Latvijas attīstībai".[7] 2021. gada sākumā viņam bija iespēja kļūt par 13. Saeimas deputātu Daniela Pavļuta vietā, kad viņš nolika mandātu, sākdams darbu Krišjāņa Kariņa valdībā, taču Māris Mičerevskis no šīs iespējas atteicās, turpinot darbu Rīgas domē.[8] Domē turpināja darboties frakcijā, kurā ievēlēts, kamēr pārējie "Latvijas attīstībai" pārstāvji to pameta, izveidojot savu frakciju.[9]

2021. gada jūnijā, kad Saeimas deputāte Marija Golubeva kļuva par ministri Krišjāņa Kariņa valdībā, Māris Mičerevskis izmantoja iespēju kļūt par 13. Saeimas deputātu uz laiku, kamēr viņa pilda ministra pienākumus. Viņam atteica iespēju pievienoties "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijai, tādējādi viņš darbojās kā neatkarīgais deputāts. Tā kā 13. Saeimā bija ievēlēta arī Janīna Kursīte-Pakule — viņi kļuva par pirmo mātes un dēla pāri, kas vienlaicīgi darbojas kādā Saeimas sasaukumā. 2022. gada maijā Marija Golubeva pēc demisijas zaudēja ministres amatu un atjaunoja Saeimas deputāta mandātu, savukārt Māris Mičerevskis atgriezās darbā Rīgas domē.

2022. gada 14. Saeimas vēlēšanās Māris Mičerevskis kandidēja no partijas "Progresīvie" saraksta, taču netika ievēlēts. 2023. gada janvārī izstājās no "Progresīvo" Rīgas domes frakcijas, kopā ar bijušajiem Rīgas domes "Konservatīvo" frakcijas deputātiem Lindu Ozolu, Jāni Ozolu un Dāvi Staltu izveidoja Rīgas domes deputātu bloku "Kods Rīgai".

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Māris Mičerevskis». garamantas.lv. LU LFMI Latviešu folkloras krātuve. Skatīts: 2018. gada 26. februārī.[novecojusi saite]
  2. „Septiņas dienas Miltiņu karaļvalstī”.Par grāmatu. http://www.jaunasgramatas.lv/maris-micerevskis-septinas-dienas-miltinu-karalvalsti/[novecojusi saite]
  3. Kristīne Matīsa. «Filmas Kriminālās ekselences fonds recenzija. Tā izklausās dabiskāk». diena.lv, 2018. gada 9. februārī. Skatīts: 2018. gada 20. augustā.
  4. «Partijas "Latvijas attīstībai" valde». attistibai.lv (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018-10-06. Skatīts: 2018-03-05.
  5. «2017. gada Latvijas pašvaldību vēlēšanas». Centrālā vēlēšanu komisija. Skatīts: 2017. gada 4. jūnijā.
  6. «2017. gada Latvijas pašvaldību vēlēšanas — ievēlētie deputāti». Centrālā vēlēšanu komisija. Skatīts: 2017. gada 4. jūnijā.
  7. «Rīgas domnieks Mičerevskis izstājas no «Latvijas attīstībai»». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2020-11-06.
  8. LSM. «Pavļuta vietā Saeimas deputāta amatā stājas Gatis Zamurs».
  9. LSM. «Rīgas domē šķeļas vēlēšanu uzvarētāju frakcija».