Zaļā muiža

Vikipēdijas lapa
Zaļā muiža
Zaļā muiža
Karte
Iepriekšējie nosaukumi Grünhof
Vispārīga informācija
Arhitektūras stils Klasicisms
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Zaļenieki, Jelgavas novads, Latvija
Pašreizējais izmantotājs Zaļenieku arodvidusskola
Būvniecības sākums 1768
Pabeigta 1775
Īpašnieks Izglītības un Zinātnes ministrija
Celtniecība
Arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli
Severīns Jensens
Oficiālais nosaukums: Pils
Aizsardzības numurs 5315
Vērtības grupa Valsts nozīmes
Tipoloģiskā grupa Arhitektūra
Iekļaušana aizsardzībā 1998. gada 29. oktobris

Zaļās muižas jeb Zaļenieku muižas bijusī kungu māja atrodas Zaļenieku pagasta Zaļeniekos. Tā tapusi pēc Kurzemes hercoga Ernesta Johana Bīrona pasūtījuma kā medību pils laikā no 1767. līdz 1775. gadam. Pili projektējis arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli, taču tās celtniecību realizējis Severīns Jensens, piešķirot tai klasicisma iezīmes. Tagad Zaļajā muižā (kopš 1920. – 1930. gadiem tā vairāk pazīstama kā Zaļenieku muiža) saimnieko Zaļenieku arodvidusskola.

Nosaukums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zaļā muiža (vācu: Grünhof) bija viena no Kurzemes un Zemgales hercogu muižām, kas plaši izmantota kā medību vieta "zaļumos".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmās ziņas par Zaļo muižu vēsta, ka 1541. gadā Livonijas ordeņa Jelgavas komturs Jakobs Valtravens to izlēņoja bruņiniekam Hermanim Heikingam.[1] Pēc Livonijas sabrukuma 1562. gadā muiža nonāca Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera īpašumā. Pirmā muižas kungu māja celta 1698. gadā. 1768. gadā hercogs Ernests Johans Bīrons parakstīja pavēli par jaunās pils celtniecības sākšanu Zaļajā muižā, piešķirot 200 000 ķieģeļu ēkas celtniecībai. Jaunuzceltā pils bija hercoga Pētera Bīrona iemīļota medību rezidence un īpašumā saglabājās līdz 1795. gadam, kad Kurzemes hercogisti anektēja Krievijas Impērija. 1800. gadā pils nonāca Krievijas armijas ģenerāļa, Virtembergas prinča Aleksandra īpašumā, bet 1850. gadā muižu nopirka Bornsmindes īpašnieks A. fon Šepings, vēlāk tā nonāca grāfa Mēdema īpašumā.

Pēc 1920. gada zemes reformas Zaļo muižu ar pusmuižām atsavināja un sadalīta 70 jaunsaimniecībās, bet pilī iekārtoja Zaļenieku Valsts ģimnāziju, vēlāk – mājturības skolu. Skola Zaļajā muižā turpināja darboties arī pēc Otrā pasaules kara – sākumā kā mājturības, vēlāk – lauksaimniecības skola un sovhoztehnikums. Mūsdienās pils telpās atrodas Zaļenieku arodvidusskola.

Pils ansamblis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zaļā muiža ir ievērojama ar to, ka tās fasādes laika gaitā nav izmainītas. Saglabājies oriģinālais apmetums, profilējumi un dekoratīvās detaļas. Laika posmā no 1866. līdz 1868. gadam muižā tika veikti lieli pārbūves darbi iekštelpu apdarē un plānojumā — tika izbūvēta kāpņu telpa, zālē uzstādīts kamīns, apgleznoti vairāku telpu griesti, uzstādītas jaunas krāsnis ar glazētiem podiņiem un ornamentālu reljefu dzegu. Kopējās muižas apbūves ansamblī ietilpst daudzas saimniecības ēkas, kas celtas 19. gadsimta vidū. Daudzu ēku fasādi rotā akmenī iekalts gadskaitlis 1860.

1925. gadā muižas apbūves inventarizācijas dokumentos minētas vairāk nekā 30 dažādas ēkas, to vidū dažas visai neparastas — puķu māja, vīna māja, firziķu ēka, kā arī tradicionālās — staļļi, kalpu mājas, kūtis un citas ēkas.

Pils apkārtnē ir 27,7 ha liels ainavu parks, no kura 3 ha aizņem ezers un dīķi. Tā kompozīcijas pamatā ir dekoratīvais dārzs jeb, 18. gadsimta terminoloģijā, izpriecu, augļu un virtuves dārzi.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Koordinātas: 56°31′51″N 23°30′30″E / 56.53083°N 23.50833°E / 56.53083; 23.50833